image Meta shtyn kodimin e mesazheve në Messenger dhe Instagram deri në vitin 2023 - Sinjali

Meta shtyn kodimin e mesazheve në Messenger dhe Instagram deri në vitin 2023

news image

Pronari i Facebook dhe Instagram, Mark Zuckerberg, po vonon planet për të koduar mesazhet e përdoruesve deri në vitin 2023, mes paralajmërimeve nga aktivistët e sigurisë së fëmijëve se propozimet do t’i mbronin abuzuesit nga zbulimi.

Shoqata Kombëtare për Parandalimin e Mizorisë ndaj Fëmijëve ka thënë se mesazhet private janë vija e parë e abuzimit seksual të fëmijëve në internet sepse parandalon zbatimin e ligjit dhe platformat teknologjike që të shohin mesazhe duke siguruar që vetëm dërguesi dhe marrësi mund të shikojnë përmbajtjen – një proces i njohur si kriptim nga fundi në fund.

Meta ka njoftuar se procesi i enkriptimit do të ndodhë në vitin 2023. Kompania kishte thënë më parë se ndryshimi do të ndodhte më herët në vitin 2022.

Meta tashmë përdor enkriptimin nga fundi në fund në shërbimin e saj të mesazheve WhatsApp dhe kishte planifikuar ta shtrinte atë në aplikacionet e saj Messenger dhe Instagram në vitin 2022. Thirrjet zanore dhe videot në Messenger tashmë janë të koduara, shkruan Guardian, përcjell Sinjali.

“Njerëzit presin që komunikimet e tyre private të jenë të sigurta dhe të shihen vetëm nga njerëzit tek të cilët i kanë dërguar – jo hakerët, kriminelët, qeveritë apo edhe njerëzit që operojnë shërbimet që ata po përdorin”, tha Zuckerberg kur tregoi planet e tij për enkriptim.

Aplikacionet e Meta-s përdoren nga 2.8 miliardë njerëz çdo ditë. Industria e teknologjisë bëri më shumë se 21 milionë referime të abuzimit seksual të fëmijëve të identifikuar në platformat e saj globalisht, më shumë se 20 milionë nga këto raporte ishin nga Facebook.

Antigone Davis, përfaqësuese e Meta-s, tha se kompania do të jetë në gjendje të zbulojë abuzimet sipas planeve të saj të kriptimit duke përdorur të dhëna jo të koduara, informacione të llogarisë dhe raporte nga përdoruesit. Një qasje e ngjashme tashmë i ka mundësuar WhatsApp-it të raportojë tek autoritetet e sigurisë së fëmijëve.

“Rishikimi ynë i fundit i disa rasteve historike tregoi se ne do të kishim qenë ende në gjendje t’u jepnim informacione kritike autoriteteve, edhe nëse ato shërbime do të ishin të koduara nga fundi në fund”, tha ajo. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin