image "Mbikonsum vampirik", OKB-ja paralajmëron krizë globale të ujit

Botë

“Mbikonsum vampirik”, OKB-ja paralajmëron krizë globale të ujit

news image

Një raport i Kombeve të Bashkuara ka paralajmëruar për një krizë globale të ujit dhe një “rrezik të menjëhershëm” të mungesës për shkak të mbikonsumit dhe ndryshimeve klimatike.

Bota po “përshkon verbërisht një rrugë të rrezikshme” të “mbikonsumit vampirik dhe mbizhvillimit”, thuhet në raport.

Publikimi i tij vjen përpara samitit të parë të madh të OKB-së për ujin që nga viti 1977.

Mijëra delegatë do të marrin pjesë në mbledhjen treditore në Nju Jork që fillon të mërkurën.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres thotë se uji, “gjaku i jetës së njerëzimit”, po thahet nga “përdorimi i paqëndrueshëm i ujit, ndotja dhe ngrohja e pakontrolluar globale”.

Raporti, i botuar nga Uji i OKB-së dhe UNESCO, paralajmëron se “mungesa po bëhet endemike” për shkak të mbikonsumit dhe ndotjes, ndërsa ngrohja globale do të rrisë mungesën sezonale të ujit në të dy zonat me ujë të bollshëm dhe ato tashmë të tendosura.

Richard Connor, autori kryesor i raportit, tha se rreth 10% e popullsisë globale “aktualisht jeton në zona që kanë stres të lartë ose kritik të ujit”.

“Në raportin tonë, ne themi se deri në 3.5 miliardë njerëz jetojnë në kushte të stresit të ujit të paktën një muaj në vit,” tha ai për BBC.

Sipas raportit më të fundit të OKB-së për klimën, botuar të hënën nga paneli i ekspertëve IPCC, “afërsisht gjysma e popullsisë së botës aktualisht përjeton mungesë të rëndë uji për të paktën një pjesë të vitit”.

Connor u tha gazetarëve se “pasiguritë po rriten” kur bëhet fjalë për furnizimin global me ujë.

“Nëse nuk e trajtojmë atë, patjetër do të ketë një krizë globale,” tha ai.

Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së Usha Rao Monari, i cili është mikpritës zyrtar i Konferencës së OKB-së për Ujërat, i tha BBC-së se burimet do të duhet të menaxhohen më me kujdes në të ardhmen.

“Ka mjaft ujë në planet nëse e menaxhojmë atë në mënyrë më efektive sesa e kemi menaxhuar gjatë dekadave të fundit,” tha ajo.

“Mendoj se do të duhet të gjejmë modele të reja qeverisjeje, modele të reja financimi, modele të reja të përdorimit të ujit dhe ripërdorimit të ujit se kurrë më parë. Mendoj se teknologjia dhe inovacioni do të luajnë një rol shumë të madh për të parë se si të menaxhohet sektori i ujit dhe përdorimin e ujit”.

Samiti, i bashkëorganizuar nga qeveritë e Taxhikistanit dhe Holandës, do të mbledhë rreth 6,500 pjesëmarrës, duke përfshirë 100 ministra dhe një duzinë krerë shtetesh dhe qeverish.

/GazetaSinjali/