COVID-19

Të infektuar

5118

Të shëruar

2370

Të vdekur

108

Shëndeti/ Kujdes me përdorimin e “Ranital”, ilaçi po ndalohet në Evropë- ky është rreziku

news image

Ranital apo Ranitidine ose Zantac, ky ilaç që ka tre emra, ka përdorim të shpeshtë nga qytetarët sa herë ndiejnë probleme të stomakut, madje e marrin edhe pa recete në farmaci, nuk duhet të përdoret më.

Bëhet fjalë për principin aktiv ranitidine, tabletë në formë doze 150 mg dhe 300 mg, tek të cilat ka rezultuar papastërti kancerogjene.

Ky ilaç po tërhiqet nga tregu, nga kompania prodhuese NOVARTIS , pas alarmit të dhënë nga Agjencia Evropiane e barnave në kërkesë të Komisionit Evropian.

Agjencia e barnave këtë njoftim të rëndësishëm e kanë publikuar në faqen zyrtare të tyre, ndërkohë që mjeket po njoftohen nga urdhrat përkatës në mënyrë që të mos e përshkruajnë më në recetë.

Qytetarët që janë duke ndjekur një terapi mjekimi me ranitidine duhet të kontaktojnë mjekun gastroheopatolog, para se ta ndërpresin mjekimin, në mënyrë që mjekimi të mund të zëvendësohet me një bar alternativ.

Po kështu qytetarët të cilët e marrin pa recetë duhet të konsultohen me farmacistin./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin