image Kaq gjobiteni nëse nuk keni biletë në trenat në Zvicër

Evropë

Kaq gjobiteni nëse nuk keni biletë në trenat në Zvicër

news image

Nëse përdorni shpesh transportin publik dhe nuk keni kartën e udhëtimit gjysmë ose të plotë, atëherë biletat mund të kushtojnë mjaft.

Kjo mund të jetë arsyeja pse njerëzit mund të zgjedhin të udhëtojnë pa bileta, duke shpresuar se do të bien në të çarat e kontrolleve të rastësishme dhe sporadike.

Por çfarë ndodh nëse kapeni?

Pavarësisht se çfarë justifikimesh të çalë do të sajoni për të mos pasur biletën tuaj, shanset që inspektori i trenit të ketë mëshirë për ju dhe të tundë gjobën janë të pakta. Ata ka të ngjarë të kenë dëgjuar tashmë të gjitha justifikimet e nxjerra nga njerëzimi.

Duke qenë se Hekurudhat Federale Zvicerane (SBB) është një kompani kombëtare, gjobat do të jenë të njëjta në të gjithë vendin.

Sipas faqes së tyre të internetit, udhëtimi pa një biletë të vlefshme do t’ju kushtojë 90 franga (përveç çmimit të biletës) nëse kjo është shkelja juaj e parë – ose të paktën hera e parë që kapeni. Për kundërvajtjen e dytë dhe të tretë shtesat janë përkatësisht 130 dhe 160 franga.

Por kjo nuk është e gjitha.

Që nga viti 2019, personave që udhëtojnë në trenat, tramvajet dhe autobusët e Zvicrës pa një biletë të vlefshme, të dhënat e tyre janë vendosur në një regjistër kombëtar, ku qëndrojnë për dy vjet.

Dhe nuk ka rëndësi nëse jeni kapur në një mënyrë transporti kombëtar ose rajonal: të dhënat e evazionit të tarifave ndahen midis të gjithë operatorëve në Zvicër. Për shembull, nëse jeni kapur duke udhëtuar pa biletë në një tren SBB, dhe pastaj përsëri në transportin rajonal disa muaj më vonë, kjo do të konsiderohet si një shkelje e përsëritur dhe do të aplikohet një tarifë shtesë.

Po në lidhje me tarifat shmangëse të tarifave për transportin rajonal?

Rreth 120 kompani transporti aktualisht operojnë në të gjithë Zvicrën.

Pavarësisht nëse udhëtoni me një tren, autobus, tramvaj ose traget lokal, kompania rajonale e transportit do t’ju gjobitë për udhëtimin pa biletë dhe do të përfshijë emrin tuaj në bazën e të dhënave dixhitale, shkruan The Local.

Megjithëse shuma e gjobës ndryshon disi nga një qytet në tjetrin, një rregull mbetet i njëjtë: sa më shpesh të kapeni, aq më e lartë është gjoba.

Këto janë gjobat që do të merrni në katër qytetet më të mëdha të Zvicrës për çdo lloj transporti që funksionon në atë zonë të veçantë:

Cyrihut

Përveç çmimit të biletës, do të duhet të paguani 100 franga herën e parë që do të kapeni pa një biletë të vlefshme, 140 të dytën dhe 220 të tretën.

Gjenevës

Përveç çmimit të biletës, për shkeljen e parë do të paguheni 100 franga, të dytën 180 dhe të tretën 210.

Bazel

Tarifat e shmangies së tarifave këtu janë të njëjta me ato të ngarkuara nga SBB: përkatësisht 90 franga, 130, 160.

Bernë

Këtu do të paguani 100 franga për shkeljen e parë, 140 për të dytën dhe 170 për të tretën.

Pse nuk duhet të udhëtoni kurrë pa biletë?

Përgjigja më e qartë është se kjo praktikë është e paligjshme dhe të jesh qytetar i mirë do të thotë t’i bindesh ligjit.

Së dyti, shmangësit e biletave janë përgjegjës për humbjet e konsiderueshme të të ardhurave në sistemin e transportit publik – humbje të cilat përfundimisht i kalohen publikut në formën e rritjes së tarifës.

A mund t’jua pakësojë mundësitë për të marrë nënshtetësinë zvicerane përfshirja në regjistrin kombëtar të shmangësve të tarifave?

Nuk ka statistika të disponueshme që tregojnë konkretisht nëse qëndrimi në bazën e të dhënave të shkelësve ndikon në natyralizimin.

Por nëse jeni shtetas i huaj dhe po aplikoni për natyralizim, të udhëtoni pa biletë – pra, duke shkelur ligjin me vetëdije – nuk është një shenjë e mirë për ju.

Kjo sepse “respektimi i sigurisë publike, sigurisë dhe rendit” është një nga kushtet për t’u bërë shtetas zviceran.

Dhe nëse mendoni se kjo do të ishte shumë e parëndësishme për t’u numëruar, mendoni përsëri: komunat zvicerane kishin refuzuar kërkesat për natyralizim për “shkelje” më të vogla – për shembull, duke u ankuar për këmbanat e lopëve ose për veshjen e xhupeve në publik.

/GazetaSinjali/