image Hekurudhat gjermane po kërkojnë punëtorë, paga deri në 50 mijë euro
[wp-story id="814678"]

Botë

Puntorë/ Hekurudhat gjermane po kërkojnë punëtorë, paga deri në 50 mijë euro

news image

Me gjithë rritjen e ngadalësimit në ekonominë e parë të BE-së, hekurudhat gjermane janë të dëshpëruar për stafin, raporton gazeta Bild.

Sipas të dhënave të fundit, kompania do të zëvendësojë madje gjysmën prej 200,000 punëtorëve gjatë pesë vjetëve të ardhshëm.

Arsyeja kryesore për përforcimin e stafit qëndron në faktin se shumë punonjës aktualë do të dalin shumë shpejt në pension, dhe pagat në këtë sektor shkojnë nga 34,000 deri në 52,000 euro në vit, në varësi të pozitës dhe përvojës së punëtorëve.

Martin Seiler, përgjegjës për burimet njerëzore në hekurudhat gjermane, thotë se deri në fund të vitit 2019, kompania duhet të punësojë sa më shumë 24,000 punëtorë të rinj.

Administrata pret të njëjtin numër të të ardhurve vitin e ardhshëm.

Në të njëjtën kohë, për shkak të paketës ambicioze të ndryshimit të klimës, qeveria federale gjermane planifikon të rrisë investimet hekurudhore dhe do të krijohen 8,000 vende pune në sektor.

Aktualisht, hekurudhat gjermane janë në kërkim të makinistëve të trenave, si dhe stafit të shërbimit dhe IT, inxhinierëve të ndërtimit dhe elektrike.

Brezat e ardhshëm të trenave duhet të jenë “më të saktë dhe më të fortë” për të parandaluar vonesat dhe anulimet e padëshiruara.

Në këtë sektor, paga mesatare varet nga lloji i punës. Kompania aktualisht punëson 500 profesione të ndryshme, përfshirë kuzhinierë, punonjës zyrash, inxhinierë dhe profesionistë të IT-së.

Drejtuesit e lokomotivave fitojnë mesatarisht 38,000 euro, por pagat e tyre mund të arrijnë në 50,000 euro.

Të ardhurat e përcjellësve variojnë nga 34,000 deri në 46,000 euro në vit (shuma bruto), ndërsa punonjësit e restoranteve hekurudhor fitojnë nga 33,000 deri në 37,000 euro në vit.

Punëtorët e shërbimit të klientit fitojnë të ardhura vjetore midis 34,000 dhe 46,000 euro, ndërsa këshilltarët e udhëtimit dhe shitësit e biletave mund të fitojnë deri në 39,000 euro.

Ndërtuesit e hekurudhave marrin mesatarisht deri në 42,000 euro bruto, dhe pagesa e tyre varet nga përvoja e punës dhe ata paguhen për pushime, të diela dhe ndërrime të natës.

Teknikët e kontrollit dhe sigurisë fitojnë, mesatarisht, pagën më të lartë vjetore, e cila mund të jetë deri në 52,000 euro, me shpërndarës të ngarkuar me kontrollin hekurudhor, roli i të cilit është i krahasueshëm me kontrollorët e fluturimit.