image Fukushima: Nuk u gjet asnjë radioaktivitet i zbulueshëm në det pas lëshimit të ujit, thotë Japonia

Botë

Fukushima: Nuk u gjet asnjë radioaktivitet i zbulueshëm në det pas lëshimit të ujit, thotë Japonia

news image

Qeveria japoneze thotë se testet e ujit të detit nga rreth termocentrali bërthamor Fukushima nuk tregojnë nivele të dallueshme radioaktiviteti.

Ajo po kërkon të zbusë shqetësimet nga vendet fqinje dhe grupet e peshkimit në lidhje me lëshimin e ujit të trajtuar nga uzina në oqean.

Rezultatet javore të testit do të publikohen për tre muajt e ardhshëm.

Më shumë se një milion ton ujë të depozituar në centralin bërthamor do të shkarkohet gjatë 30 viteve të ardhshme.

Ai është grumbulluar që nga viti 2011 kur uzina u dëmtua rëndë nga një cunami.

Japonia thotë se uji është i sigurt dhe mbikëqyrësi bërthamor i OKB-së ka miratuar planin, por kritikët thonë se lëshimi duhet të ndalet.

Uji po filtrohet për të hequr shumicën e elementeve radioaktive dhe më pas hollohet për të reduktuar nivelet e tritiumit, një izotop radioaktiv i hidrogjenit i cili është i vështirë të ndahet nga uji.

Ministria e Mjedisit tha se mostrat nga 11 vende pranë uzinës treguan nivele tritium nën 7-8 bekerel për litër, kufiri i poshtëm i zbulimit.

Uji “nuk do të kishte ndikim negativ në shëndetin e njerëzve dhe mjedisin”, shtoi ai.

Rezultatet e testit erdhën pasi Kina e përshkroi shkarkimin si një “akt jashtëzakonisht egoist dhe të papërgjegjshëm”.

Të enjten ajo tha se do të bllokonte të gjitha importet e ushqimeve të detit japonez.

Ka pasur gjithashtu kundërshtime për lirimin e ujit në Korenë e Jugut, dhe të enjten protestuesit në kryeqytetin Seul u përpoqën të sulmonin ambasadën japoneze.

Të dielën, Koreja e Jugut tha se kishte dërguar ekspertë bërthamorë në Fukushima për të monitoruar procesin e shkarkimit.

/GazetaSinjali/