image Fillon me ndryshime drastike haxhi në Mekë
[wp-story id="814678"]

Botë

Fillon me ndryshime drastike haxhi në Mekë

news image

Pelegrinët muslimanë kanë filluar haxhin vjetor në qytetin e shenjtë të Mekës. Por, ky ritual këtë vit do të jetë shumë më ndryshe se viteve të kaluara, për shkak të situatës së krijuar nga koronavirusi, e cila ka kushtëzuar që numri i pjesëmarrësve në haxh të jetë shumë herë më i vogël.

Haxhi, një nga pesë shtyllat ose praktikat më të rëndësishme të Islamit dhe një detyrim për muslimanët me shëndet të mirë të paktën një herë në jetën e tyre, është zakonisht një nga tubimet më të mëdha fetare në botë pasi rreth 2.5 milionë njerëz zbresin në këtë qytet nga e gjithë bota Bota.

Por këtë vit frekuentimi po kufizohet në 10,000 njerëz që tashmë banojnë në mbretëri pasi autoritetet kërkojnë të kontrollojnë Covid-19. Sëmundja ka infektuar më shumë se 270,000 njerëz në Arabinë Saudite.

“Nuk ka shqetësime të lidhura me sigurinë në këtë pelegrinazh, por [zvogëlimi i numrit të pjesëmarrësve] është për të mbrojtur haxhilerët nga rreziku i pandemisë,” tha Khalid bin Qarar al-Harbi, drejtori i sigurimit publik të Arabisë Saudite. Qabja e shenjtë, vendi më i shenjtë në Islam, do të kufizohet, shkruan the Guardian, transmeton Gazeta Sinjali.

Pelegrinëve do t’u kërkohet të bartin maska ​​dhe të mbajnë distancën fizike gjatë një serie ritet fetare që përfundohen gjatë pesë ditëve në Mekë dhe rrethinat e saj në Arabinë Saudite.

Të përzgjedhurit për të marrë pjesë në haxh iu nënshtruan kontrolleve të temperaturës dhe u vendosën në karantinë ndërsa filluan të shkelin në Mekë në fundjavë.

Mediat shtetërore u treguan punëtorëve shëndetësorë që sanifikuan bagazhin e tyre dhe disa haxhilerë raportuan se u jepnin shirita elektronike për t’u lejuar autoriteteve të monitorojnë vendndodhjen e tyre.

Tani ka pasur 16.67 milionë raste të koronavirusëve në të gjithë botën dhe më shumë se 659,000 vdekje, sipas gjurmuesit të Universitetit Johns Hopkins. SHBA ka shpërthimin më të rëndë në botë, me gati 150,000 vdekje dhe 4.3 milion raste./Gazeta Sinjali/