image Deri në fund të javës pritet formimi i Qeverisë së re në Maqedoni - Sinjali

Deri në fund të javës pritet formimi i Qeverisë së re në Maqedoni

news image

Lideri i LSDM-së dhe mandatar për përbërjen e qeverisë së re, Dimitar Kovaçevski pritet nesër në Kuvend ta dorëzojë propozimin për përbërjen e kabinetit qeveritar dhe programin e ri qeveritar, ndërsa në fund të javës të mbahet seancë kuvendare për zgjedhjen e qeverisë.

Kovaçevski thotë se përgatitjet për qeverinë e re janë në pjesën përfundimtare, ndërsa programi dhe zgjidhjet janë të harmonizuara me partnerët e koalicionit.

“Vlerat socialdemokrate dhe qasja në politikë janë gjithashtu veçori e ekipit të ri. Ata janë njerëz të cilët besojnë në barazi dhe solidaritet, të cilët luftojnë për të drejtat e të rrezikuarve, ndërsa drejtësia është karakteristika e tyre”, tha Kovaçevski në një intervistë për Agjencinë e Lajmeve.

Sipas tij, secili është i ndryshueshëm, veçanërisht nëse në një moment të caktuar më nuk është në detyrë dhe ky do të jetë edhe parim bazë i udhëheqjes efikase edhe të qeverisë së re. Sa i përket përbërjes së re qeveritare dhe dikastereve me të cilat udhëheq LSDM-ja, shton ai, bëhet fjalë për një ekip të njerëzve të rinj, por edhe kuadro të dëshmuar nga qeveria paraprake të cilët kanë pasur realizim dhe rezultate të mira në dikasteret e tyre.

“Nga të gjithë pres punë të përkushtuar maksimale, realizim të premtimit dhe fokus të prioriteteve nga programi. Qeveria e re do të jetë shumë produktive në punën e saj, e përkushtuar ndaj sfidave ekonomike, si dhe forcimit të standardit të jetesës së qytetarëve. Që kjo të arrihet nga çdo anëtar, çdo pjesë e këtij motori duhet të funksionojë pa të meta”, potencoi Kovaçevski.

Kovaçevski, pas marrjes së mandatit nga shefi i shtetit, deklaroi se planifikon që qeverinë ta propozojë rreth 10-11 janarit, gjegjësisht në afat më të shkurtër nga parashikimi sipas kushtetutës.

Ai mandatin nga presidenti Stevo Pendarovski e mori më 29 dhjetor, pasi shefi i shtetit nga LSDM-ja u njoftua për propozimin për mandatar, të mbështetur nga partitë politike që së bashku kanë shumicën në Kuvend. Pas marrjes së mandatit, mandatari në afat prej 20 ditësh, përkatësisht jo më vonë se dita e 20-të duhet të paraqitet në Kuvend me propozim të përbërjes personale të qeverisë së re dhe programit të punës së qeverisë.

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, në deklaratën e tij përfundimtare në fund të dhjetorit të vitit të kaluar, në pyetje të gazetarëve rreth procedurës për zgjedhjen e qeverisë së re, shfaqi shpresë se mandatari nuk do të respektojë afatet, duke pasur parasysh atë që ai tha, të bëra paraprakisht dhe njoftimet në lidhje me zgjidhjet e mundshme individuale personale. Ai shtoi se pret të funksionojë më 17 janar të vitit 2022.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin