image Danezët mund t’ua paguajnë edhe “hotelin” familjarëve të të burgosurve në Kosovë

Siguri

Danezët mund t’ua paguajnë edhe “hotelin” familjarëve të të burgosurve në Kosovë

news image

Në marrëveshje me autoritetet e Kosovës, Danimarka do të transferojë 300 të dënuar në burgun e Gjilanit, por që ende s’është vendosur se kur do të ndodhë kjo. Përveç parave që Danimarka duhet t’i paguajë Kosovës për qira, mund të jetë një çështje e kushtueshme nëse respektohen rregullat për vizitat tek të afërmit.

Kështu shkruan mediumi danez “Politiken”.

Shërbimi i Burgjeve dhe Sprovës i ka thënë gazetës se përveç dhomave të rregullta të vizitave, në Burgun e Gjilanit do të krijohen edhe tri banesa për vizitë, ku të afërmit dhe të burgosurit mund ta kalojnë natën së bashku, ashtu siç është e mundur në Danimarkë.

“Kur të jetë plotësisht funksional, Burgu i Gjilanit duhet të ketë kapacitetin për t’i ofruar secilit të burgosur së paku një vizitë në javë prej së paku një orë”, ka shkruar Shërbimi i Burgjeve dhe Sprovës.

Në qeverinë daneze ka një pajtueshmëri të gjerë që të drejtat duhet të jenë të njëjta për personat e dënuar pavarësisht se ku ata e vuajnë dënimin, por që të drejtat duhet, si të thuash, të dozohen në atë mënyrë që kostot të mund të mbahen të ulëta.

Zëdhënësja e çështjeve ligjore të konservatorëve, Mai Mercado tha në një koment se shteti danez duhet të përmbushë detyrimet e tij, edhe nëse kushton para.

“Ne nuk marrim burgje me qira për të kursyer para. Ne po marrim burgje me qira në Kosovë sepse na mungojnë vendet në shtëpi, dhe kjo po bëhet shumë, shumë kritike. Epo, ne kemi një sistem burgjesh që po shkrihet”, tha ajo për “Politiken”.

Ajo thotë se do të jetë e mundur të mblidhen orët, që do të thotë se të afërmit dhe të burgosurit kalojnë periudha më të gjata së bashku për një herë, në mënyrë që të mos ketë nevojë të bëjnë vajtje-ardhje një herë në javë.

Shërbimi i Burgjeve dhe Sprovës i shkruan “Politiken” gjithashtu se “në lidhje me vënien në punë të burgut në Kosovë, duhet të vendoset një skemë e subvencionimit të transportit që mbështet mundësinë e mbajtjes së jetës familjare për të burgosurit që kanë familje në Danimarkë”.

Nëpërmjet uebfaqes së fluturimeve “Momondo”, “Politiken” ka hulumtuar koston e fluturimit për dhe nga Prishtina – është 355 euro më 30 maj dhe me fluturimin e kthimit të nesërmen. Ministri i Drejtësisë Peter Hummelgaard (Social Demokrat) tha se ende s’është sqaruar modeli për këtë çështje.

“Mbështetja e transportit nuk është paraparë për të gjitha vizitat në Kosovë. Modeli i detajuar për këtë është duke u sqaruar”, theksoi Hummelgaard. 

/GazetaSinjali/