image Cila pjesë e pulës është më e shëndetshme për organizmin? - Sinjali

COVID-19

Të infektuar

36253

Të shëruar

22137

Të vdekur

948

Cila pjesë e pulës është më e shëndetshme për organizmin?

news image

Mishi i pulës konsiderohet si një zgjedhje më praktike, ekonomike dhe e pasur ushqimore në krahasim me produktet e tjera shtazore. Më të rekomandueshme janë pulat e vendit. Kjo për faktin se pulat e importit kanë qenë shpesh pjesë e pasigurisë, veçanërisht rastet me pulat e Brazilit.

Pula përmban proteinë që ju pajis me shumë energji, shkruan AgroWeb. Për më tepër, mishi i pulës ka shumë vitamina dhe minerale përfshirë ato të kompleksit B, të cilat mbrojnë sistemin imunitar dhe balancojnë nivelet e kolesterolit.

Përmbajtja yndyrore: Gjoksi apo kofshët e pulës?


Nëse do t’i krahasonim këto pjesë të pulës, duke marrë për bazë përmbajtjen e yndyrës, duhet të dini se kofshët kanë më shumë yndyrë se pjesa e gjoksit. Kofshët kanë një mish më të yndyrshëm. Kjo për fat të keq u ka dhënë atyre reputacionin e një produkti jo të shëndetshëm. Pjesa e gjoksit nga ana tjetër është e bardhë dhe përceptohet si më e shëndetshme. Megjithatë yndyra në fjalë është e mirë. Ajo është mono-e-pangopur e cila ndihmon në rënien në peshë, për kontrollin e kolesterolit dhe uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Një sasi prej 85 gramësh të mishit të pjekur të gjoksit të pulës përmban 7 gramë yndyrë të plotë dhe 2 gramë yndyrë të ngopur që përkthehet në 10 përqind të dozës së rekomanduar ditore. Kofshët e pulës nga ana tjetër përmbajnë 13 gramë yndyrë të plotë dhe 3.5 gramë të ngopur ose 20 përqind e dozës së rekomanduar ditore. Përmbajtja e yndyrës së këtyre pjesëve të mishit të pulës mund të pakësohet duke hequr lëkurën. Pavarësisht kësaj, të dyja pjesët e pulës kanë të njëjtën sasi hekuri dhe kolesteroli të mirë.

Përmbajtja e proteinës
Një sasi prej 85 gramësh me mish të bardhë, apo mish nga këmbët dhe kofshët e pulës përmban 21 gramë proteinë. Sasia e rekomanduar e proteinës është 46 gramë ditë për gratë dhe 56 gramë në ditë për burrat.

Karbohidratet
Mishi i gjoksit, këmbëve dhe kofshëve nuk përmbajnë karbohidrate, ndaj të treja janë një variant ideal për një regjim ushqimor me pak karbohidrate.

Kolesteroli
Të gjitha pjesët e mishit të pulës përmbajnë sasi të moderuara të kolesterolit. Në një sasi prej 85 gramë të mishit të gjoksit përmban 70 miligram kolesterol ose 24 përqind të dozës së rekomanduar ditore. Kofshët nga ana tjetër përmbajnë 80 përqind kolesterol ose 26 përqind të dozës së rekomanduar ditore.

Kaloritë
Në një sasi prej 85 gramësh të mishit të gjoksit gjenden 170 kalori, ndërsa e njëjta sasi e mishit të kofshës përmban 210 kalori.

Hekuri
Në lidhje me mineralin e rëndësishëm të hekurit, të dyja pjesët e mishit të pulës përmbajnë sasi pothuajse të barabartë të këtij minerali. Në aspektin e shijes, pjesa e kofshës ka një shije më aromatike dhe intensive. Ndërsa në aspektin ekonomik, nuk është çudi që kofshët dhe këmbët e pulës kushtojnë më pak se pjesa e gjoksit. Kjo pjesë, për hir të të vërtetës është më e preferuar nga konsumatorët.

/Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: