image A do t’u kthehen paratë udhëtarëve në Zvicër, fluturimi i të cilëve u anulua për shkak të kërcënimit me bombë?

Evropë

A do t’u kthehen paratë udhëtarëve në Zvicër, fluturimi i të cilëve u anulua për shkak të kërcënimit me bombë?

news image

Euro Airport Basel/Mulhouse duhej të evakuohej dy ditë me radhë, të enjten dhe të premten, për shkak të një kërcënimi me bombë. Ekspertët e sigurisë i thanë 20 Minutes të mërkurën në mbrëmje se kjo ka të ngjarë të rritet në të ardhmen dhe në varësi të situatës në Lindjen e Mesme.

Ndërkohë, avokati ligjor i pasagjerëve ajrorë, Simon Sommer, u përgjigjet pyetjeve më të rëndësishme për pasagjerët.

A do t’u kthehen paratë nëse fluturimi anulohet?

Sipas Sommer, “Pasagjeri nuk ka të drejtë për një kompensim me tarifë fikse, por ka të drejtë ose për një rezervim falas ose për një rimbursim të plotë të çmimit të biletës”, thotë avokati.

Çfarë duhet të bëjnë saktësisht nëse fluturimi anulohet dhe duan paratë t’u kthehen?

Sipas Sommer, personi i duhur i kontaktit është gjithmonë linja ajrore.

“Në varësi të situatës, e gjithë kjo mund të bëhet online, për shembull me Easyjet, me telefon ose, nëse është e mundur, në sportelin e aeroportit – natyrisht vetëm kur evakuimi të jetë hequr. Atje kontakti është më personal dhe sigurisht që nuk duhet të presësh në radhë përgjithmonë”.

Sipas Sommer, në sportele krijohen radhë të gjata, sidomos pas një ngjarjeje të tillë, përcjell albinfo.ch.

A mund të rezervojnë një fluturim tjetër, të fluturojë nga Cyrihu dhe të tarifojë linjën ajrore që duhej të anulonte diferencën?

Jo, kompania ajrore nuk është e detyruar ta bëjë këtë.

Supozoni se nuk mund të fluturojnë atë ditë. A duhet të paguajë linja ajrore për një hotel?

Po. Edhe këtu, sipas Sommer, ka kuptim të marrësh një kupon nga linja ajrore.

“Por në kushte kaotike si ajo në Bazel tani, kjo nuk është gjithmonë e mundur. Më pas mund të paguani vetë për një dhomë hoteli dhe më pas të kërkoni paratë nga linja ajrore”, tha ai për 20minuten.

Pra, a mund të kalojnë një natë në një hotel luksoz me shpenzimet e linjës ajrore?

Jo.

“Dhoma e hotelit duhet të jetë në segmentin e rangut të mesëm”, thotë Sommer.

Edelweiss, për shembull, ka udhëzime të brendshme me një maksimum prej 100 frangash në natë për një dhomë teke dhe 150 franga për natë për një dhomë dyshe.

“Por ligji nuk njeh shuma të tilla fikse. Vështirë se do të gjesh një hotel në Nju Jork për këto para”.

A do të paguhet për ushqim?

Po, sipas Sommer, ushqimet bazë janë gjithashtu të përfshira në shërbimet e kujdesit të linjave ajrore.

A duhet të fluturojnë edhe përmes Euro Airport tani?

Sipas Sommer, ky në përgjithësi nuk është një problem.

“Për shkak se është në tokën franceze, rreziku atje është aktualisht më i lartë se në Cyrih. Nëse ka një fluturim të krahasueshëm nga Cyrihu, ai mund të jetë një opsion më i mirë në të ardhmen e afërt.”

Kur kanë ngecur në aeroport dhe nuk mund të shkojnë në punë të hënën. A mund t’i pushojë punëdhënësi?

Sipas Sommer, një përfundim i drejtpërdrejtë thjesht për shkak të këtij incidenti vështirë se do të ishte i lejueshëm. Megjithatë, ai shpesh përjeton që punëdhënësi të vendosë pushime pa pagesë të hënën ose i kërkon punonjësit të zgjasë pushimin.

“Sido që të jetë, ne rekomandojmë të mos fluturoni përsëri të dielën në mbrëmje nëse duhet të punoni të hënën”, tha ai, përcjell albinfo.ch.

A duhet të jenë në aeroport më herët?

Jo domosdoshmërisht.

“Gjatë një evakuimi, të gjithë duhet të dalin jashtë, kështu që nuk ju ndihmon nëse keni qenë atje disa orë më parë”, thotë Sommer. Do të ishte ndryshe nëse kontrollet e sigurisë do të forcoheshin për shkak të kërcënimeve, shkruan 20minuten.

/GazetaSinjali/