image 5 shqiptarë humbin rrugën në Kroaci, ekipet e shpëtimit i shpëtuan nga ngrirja - Sinjali

5 shqiptarë humbin rrugën në Kroaci, ekipet e shpëtimit i shpëtuan nga ngrirja

news image

Gjurmët e gomave të një automjeti dhe navigacioni i makinës i tërhoqi përpara, kështu që ata vazhduan ngasjen derisa shoferi e kuptoi se vetura i ngeci në borë dhe ata kishin humbur rrugën.

Shpëtuesit nga Stacioni HGSS Gospić u thirrën këtë mëngjes për të ndihmuar një familje pesë-anëtarëshe nga Shqipëria që humbi në një makinë dhe ngeci në rrugën me dëborë të Velebit, shkruan 24 Sata, transmeton Gazeta Sinjali.

Ata morën një telefonatë nga Qendra e Qarkut 112 dhe në anën tjetër të telefonit ishte zëri i frikësuar i një shtetasi të huaj i cili tha se ai ishte mbërthyer në dëborë në rrugën nëpër Velebit dhe se katër anëtarë të tjerë të familjes ishin në automjet, në mesin e tyre edhe një fëmijë. Ai deklaroi se ata nuk ishin të lënduar, por se ishin të ftohtë sepse ishin përpjekur të dilnin për një kohë të gjatë, por pa sukses.

Për shkak të erës së stuhishme, shumë rrugë u mbyllën sot, përfshirë A1 në pjesën standarde, kështu që atyre iu desh të linin A1 dhe navigacioni i udhëhoqi nga rruga më e shkurtër, rruga kryesore mbi Malin Alan, e cila ka statusin e një rruge qarku më në jug. Qëllimi përfundimtar ishte Shqipëria – thonë ata në HGSS, duke shtuar se kjo rrugë e vjetër nuk pastrohet në kushtet e dimrit dhe zakonisht nuk është e kalueshme dhe madje ka një shenjë të trafikut që ndalon trafikun në dimër.

Por gjurmët e një automjeti nga më parë dhe navigacioni i makinës i tërhoqi përpara, derisa shoferi e kuptoi se ai nuk po shkonte më tej, por zakonisht në situata të tilla do të jetë tepër vonë. Kështu ishte edhe këtë herë.

“Nuk kemi asnjë dilemë apo sekondë të menduari këtu. Në pak minuta jemi gati me të gjitha pajisjet e nevojshme dhe fillojmë aksionin. Automjeti kur ngec në dëborë udhëtarët mund të mos rrezikohen ose lëndohen për momentin, por pas disa orësh përpjekje për të dalë, frika, paniku, hipotermia, irracionaliteti, rraskapitja, dehidrimi, më shumë probleme teknike në automjet dhe më shpesh vendimi i gabuar përfundimtar fillon të ndodhë. Po largohet nga automjeti”, thonë shpëtuesit.

Ata shtojnë se megjithëse këta pesë shtetas të huaj, përfshirë një fëmijë, ishin të padëmtuar dhe jashtë rrezikut për jetën, duke qenë se të gjithë ishin pa pajisje adekuate, ata ishin të panjohur me terrenin, kushtet e dimrit ishin shumë të vështira dhe për më të përgatiturit, ekzistonte një rrezik i madh që nga ora në orë kjo do të bëhej një dramë e vërtetë dhe një shpëtim i vështirë, me shumë të ngjarë dëmtime të rënda dhe ndoshta viktima.

Gjegjësisht, pasi kuptuan se ishin në rrugë të gabuar kur përpiqeshin të ktheheshin, ata u bllokuan në dëborë. Shpëtuesit arritën shqiptarët me SUV dhe i nxorën nga bora në një çast dhe i shoqëruan përsëri në Sv. Roka ku ata vazhduan në autostradën që tashmë ishte hapur deri atëherë./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin