image Tronditëse: Kosovari akuzohet se bleu vajza të mitura për djemtë e tij, i mbajti si skllave

Diasporë

Tronditëse: Kosovari akuzohet se bleu vajza të mitura për djemtë e tij, i mbajti si skllave

news image

Në mes të Zvicrës, disa gra u mbajtën si skllave për 16 vjet, pa e vënë re askush. Javën e ardhshme, një baba kosovar me katër djemtë e tij do të dalë para gjykatës rajonale të Moutier BE, raporton Gazeta Blick.

Akuza: Thuhet se ai ka sjellë vajza nga mosha 14 deri në 17 vjeç si “gra” nga Ballkani në Jura Bernese për secilin nga katër djemtë e tij. Këtu, për një dekadë e gjysmë, babë e bir abuzonin me gratë, sipas këtij raportimi.

Viktima e parë u soll në Zvicër nga Shqipëria në vitin 2003. 17-vjeçarja e atëhershme e njihte burrin e saj vetëm nga fotot, martesa e detyruar mes vjehrrit ishte rregulluar. Prindërve të së resë iu premtuan se vajza e tyre do të kishte një jetë më të mirë në Zvicër. Një vajzë tjetër ishte vetëm 14 vjeç, jetonte në varfëri dhe sipas hetuesve, prindërit e saj ia shitën torturuesve për një shumë prej 300 eurosh.

Gratë u izoluan dhe u kërcënuan me vdekje

Jeta gjoja më e mirë doli shpejt të ishte një kurth. Sipas aktakuzës, patriarku 65 vjeçar Albrahim F.* (Emrat janë ndryshuar nga gazeta) i udhëzoi djemtë e tij saktësisht se si të silleshin me “gratë” e tyre: me dhunë brutale fizike dhe psikologjike. Gratë janë rrahur, poshtëruar, kërcënuar me vdekje, izoluar dhe dhunuar vazhdimisht nga anëtarët e familjes.

Më shumë se 20 herë e ka goditur në brez”, thuhet në aktakuzën e njërit prej të pandehurve: “Edhe pse ishte shtatzënë, ai e ka rrahur nusen deri sa i ka dalë gjak dhe e ka shtrënguar në fyt me të dyja duart”. Njëra prej viktimave duhej t’i lante këmbët vjehrrit dhe kunatit çdo mbrëmje. Akuzat mbushin 30 faqe.

Gratë rrallë lejoheshin të dilnin vetëm nga banesa dhe nuk kishin pothuajse asnjë kontakt me familjet e tyre në shtëpi. Duhej të bënin punët e shtëpisë nga mëngjesi në mbrëmje. Pas 16 vitesh në Zvicër, njëra nga gratë nuk mund të fliste gjuhën e saj, ajo ishte këtu ilegalisht.

Më në fund viktimat janë në një vend të sigurt

Avokati Dominic Nellen përfaqëson dy nga gratë në gjykatë dhe i ka shoqëruar për tre vjet. “Gratë janë të mbrojtura mirë nga gjyqësori. Janë në një vend të sigurt”, thotë ai për Blick. Avokati nuk mund të thotë asgjë për rreth dhjetë fëmijët që kanë lindur në familje, për t’i mbrojtur ata.

Të pandehurit mohojnë çdo faj

Në vitin 2019, gratë më në fund arritën të arratiseshin – 16 vjet pasi viktima e parë u soll në Zvicër. Sipas aktakuzës, ishte përfshirë edhe një agjenci për mbrojtjen e viktimave.

Aktakuza tregon gjithashtu se asnjë nga të akuzuarit nuk ka kaluar më shumë se një ditë pas hekurave. “Burrat mohojnë të kenë kryer ndonjë gjë të paligjshme. Gratë ishin dakord me gjithçka”, thotë avokati i viktimave.

Të akuzuarit përballen me dënime, ndër të tjera, për trafikim njerëzor, martesë të detyruar, lëndim fizik, shtrëngim, përdhunim dhe akte seksuale me fëmijë. Dënimi i kërkuar do të shpallet vetëm në gjyq. 

/GazetaSinjali/