image Si krahasohet kultura e armëve në ShBA me vendet tjera? - Sinjali

Si krahasohet kultura e armëve në ShBA me vendet tjera?

news image

Dhuna me armë në Shtetet e Bashkuara ka lënë disa vende të padëmtuara gjatë dekadave. Megjithatë, shumë amerikanë e mbajnë të drejtën e tyre për të mbajtur armë, të sanksionuar në Kushtetutën e ShBA-së. Por kritikët e Amendamentit të Dytë thonë se e drejta kërcënon një tjetër: të drejtën për jetë, shkruan CNN.

Marrëdhënia e Amerikës me pronarët e kompanive të armëve është unike dhe kultura e saj është jashtëzakonshme. Ndërsa numri i vdekjeve nga armët vazhdon të rritet çdo ditë, ja një vështrim se si kultura e armëve në ShBA krahasohet me pjesën tjetër të botës.

Si krahasohen kompanitë e armëve të zjarrit në botë

ShBA ka 120 armë për çdo 100 amerikanë, sipas Small Arms Survey (SAS) me bazë në Zvicër. Asnjë komb tjetër nuk ka më shumë armë civile se sa njerëzit.

Ishujt Falkland, një territor britanik në jugperëndim të Oqeanit Atlantik, është shtëpia e rezervës së dytë më të madhe në botë të armëve civile për frymë. Por me rreth 62 armë për 100 njerëz, shkalla e zotërimit të armëve është pothuajse gjysma e asaj të ShBA-së. Jemeni, një vend në grahmat e një konflikti shtatëvjeçar, ka shkallën e tretë më të lartë të posedimit të armëve me 53 armë për 100 njerëz.

Ndërsa numri i saktë i armëve të zjarrit në pronësi civile është vështirë për t’u llogaritur për shkak të një disa faktorëve- duke përfshirë armët e paregjistruara, tregtinë e paligjshme dhe konfliktin global- studiuesit e SAS-it vlerësojnë se amerikanët zotërojnë 393 milionë nga 857 milionë armët civile në dispozicion, të cilat është rreth 46% e ruajtjes së armëve civile në botë.

Disa vende kanë pronësi të lartë të armëve për shkak të stoqeve të paligjshme nga konfliktet e kaluara ose kufizimeve të dobëta në pronësi, por ShBA është një nga tre vendet e vetme në botë ku mbajtja (ose mbajtja) e armëve është një e drejtë kushtetuese, sipas Zachary Elkins, profesor i asociuar. i qeverisë në Universitetin e Teksasit në Austin dhe drejtor i Projektit të Kushtetutave Krahasuese. Megjithatë, shkalla e pronësisë në dy të tjerat — Guatemala dhe Meksika — është pothuajse një e dhjeta e Shteteve të Bashkuara.

Debati për armët në ato vende është më pak i politizuar, tha Elkins. Në kontrast me ShBA-në, kushtetutat e Guatemalës dhe Meksikës lehtësojnë rregullimin, me ligjvënësit më të rehatshëm që kufizojnë armët, veçanërisht duke pasur parasysh shqetësimet rreth krimit të organizuar, tha ai. Në Meksikë, ka vetëm një dyqan armësh në të gjithë vendin — dhe kontrollohet nga ushtria.

Dhe në mars 2021, FBI raportoi pothuajse 4.7 milionë kontrolle të historisë – më së shumti nga çdo muaj që kur agjencia filloi të ndiqte më shumë se 20 vjet më parë. Dy milionë nga ato kontrolle ishin për blerje të reja armësh, duke e bërë atë muajin e dytë më të lartë në rekord për shitjet e armëve të zjarrit, sipas Federatës Kombëtare të Sporteve të Qitjes, grupi tregtar i industrisë së armëve të zjarrit që krahason numrat e kontrolleve të historisë së FBI-së me të dhënat aktuale të shitjeve për të përcaktuar shitjet e saj. shifrat.

ShBA ka shkallën më të lartë të vrasjeve me armë zjarri në botë

Pothuajse një e treta e të rriturve në ShBA besojnë se do të kishte më pak krim nëse më shumë njerëz do të kishin armë, sipas një sondazhi të Pew në prill 2021. Megjithatë, studime të shumta tregojnë se aty ku njerëzit kanë qasje të lehtë në armë zjarri, vdekjet e lidhura me armë priren të jenë më të shpeshta, duke përfshirë vetëvrasjen, vrasjen dhe lëndimet e paqëllimshme.

Atëherë nuk është befasuese që ShBA ka më shumë vdekje nga dhuna me armë se çdo vend tjetër i zhvilluar. Shkalla në ShBA është tetë herë më e madhe se në Kanada, e cila ka shkallën e shtatë më të lartë të posedimit të armëve në botë; 22 herë më i lartë se në Bashkimin Evropian dhe 23 herë më i madh se në Australi, sipas të dhënave të Institutit për Metrikën dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME) nga 2019.

Shkalla e vrasjeve të lidhura me armë në Uashington, DC – më e larta e çdo shteti apo qarku të ShBA-së – është afër niveleve në Brazil, i cili renditet i gjashti më i lartë në botë për vrasjet e lidhura me armë, sipas shifrave të IHME.

Në nivel global, vendet në Amerikën Latine dhe Karaibe vuajnë nga shkalla më e lartë e vrasjeve me armë zjarri, me El Salvadorin, Venezuelën, Guatemalën, Kolumbinë dhe Hondurasin në krye të klasifikimeve.

Aktivitetet e kartelit të drogës dhe prania e armëve të zjarrit nga konfliktet e vjetra janë të dy faktorë kontribues, sipas studimit të 2018 Global Mortality From Fire Arms, 1990-2016.

Por dhuna e lidhur me armët në Amerikën Latine dhe Karaibe është përkeqësuar gjithashtu nga armët që vijnë nga ShBA. Rreth 200,000 armë zjarri nga Amerika kalojnë kufirin e Meksikës çdo vit, sipas një raporti të zyrës së llogaridhënies së qeverisë amerikane të shkurtit 2021, duke cituar qeverinë meksikane.

Në vitin 2019, rreth 68% e armëve të zjarrit të sekuestruara nga forcat e rendit në Meksikë dhe të dërguara në ATF për identifikim u gjurmuan në ShBA. Dhe rreth gjysma e armëve që ATF kontrolloi pasi u kapën në Belize, El Salvador, Honduras dhe Panama ishin prodhuar ose importuar zyrtarisht në ShBA.

Asnjë vend tjetër i zhvilluar nuk ka të shtëna masive në të njëjtën shkallë si ShBA

Gjysma e vendeve të zhvilluara të botës patën të paktën një të shtëna masive publike midis viteve 1998 dhe 2019. Por asnjë vend tjetër nuk pa më shumë se tetë incidente gjatë 22 viteve, ndërsa Shtetet e Bashkuara kishin mbi 100 – me pothuajse 2,000 njerëz të vrarë ose të plagosur

Të shtënat masive përkufizohen si incidente të dhunës me armë në vende publike brenda një periudhe 24-orëshe që rezultojnë në katër ose më shumë vdekje, duke përjashtuar autorin, me viktima të zgjedhura rastësisht ose për vlerën e tyre simbolike. Ato përjashtojnë incidentet që përfshijnë veprimtari kriminale të nxitur nga fitimet, dhunën e sponsorizuar nga shteti dhe vrasjen e familjes.

Të dhënat përfshijnë viktima nga tre të shtënat masive të vetme që përfshijnë terrorizmin e organizuar që ndodhën në botën e zhvilluar në harkun kohor (të shtënat në Muzeun Çifut të Belgjikës në maj 2014, sulmet në Ile-de-France janar 2015 dhe sulmet e Parisit në nëntor 2015).
Shënim: Vendet e zhvilluara përcaktohen në bazë të klasifikimit të OKB-së dhe ato pa të shtëna masive nuk tregohen.

Të shtënat e rregullta masive janë një fenomen unik amerikan. ShBA është i vetmi vend i zhvilluar ku të shtënat masive kanë ndodhur çdo vit gjatë 20 viteve të fundit, sipas Jason R. Silva, një asistent profesor i sociologjisë dhe drejtësisë penale në Universitetin William Paterson.

Për të krahasuar në vende të ndryshme, Silva përdor një përkufizim konservativ të të shtënave masive: një ngjarje që lë katër ose më shumë njerëz të vdekur, duke përjashtuar sulmuesin, dhe që përjashton veprimtarinë kriminale të drejtuar nga fitimi, vrasjen e familjes dhe dhunën e sponsorizuar nga shteti. Duke përdorur këtë qasje, 68 njerëz u vranë dhe 91 u plagosën në tetë të shtëna publike në ShBA vetëm gjatë vitit 2019.

Një përkufizim më i gjerë i të shtënave masive zbulon një shifër edhe më të lartë.

Archive Gun Violence, një organizatë jofitimprurëse me bazë në Uashington, DC dhe në të cilën CNN mbështetet për raportimin e të shtënave masive, përkufizon një të shtëna masive si një incident që lë të paktën katër persona të vdekur ose të plagosur, duke përjashtuar sulmuesin dhe nuk bën dallime. viktima bazuar në rrethanat në të cilat u qëlluan.

Ata numëruan deri në 417 të shtëna masive në vitin 2019. Dhe këtë vit janë regjistruar 641 incidente.

Politikat shtetërore të armëve duket se luajnë gjithashtu një rol. Një studim i vitit 2019 i botuar në British Medical Journal zbuloi se shtetet amerikane me ligje më të lejueshme për armët dhe zotërim më të madh të armëve kishin shkallë më të lartë të të shtënave masive.

Administrata e presidentit Joe Biden ka rinovuar thirrjet për reformë armësh pas të shtënave masive në Kolorado, Karolinën e Jugut dhe Teksas këtë vit. Në mars, Dhoma e Përfaqësuesve miratoi legjislacionin që do t’u kërkonte shitësve të palicencuar dhe privatë, si dhe të gjithë shitësve të licencuar të bënin kontrolle federale të sfondit përpara të gjitha shitjeve të armëve — dhe të siguroheshin që blerësit të verifikohen plotësisht përpara se të bëjnë shitjen.

Projektligjet janë ngecur tani në Senat, ku, megjithë përpjekjet e disa demokratëve për të krijuar mbështetje dypartiake, nuk ka pasur asnjë indikacion se ata kanë votat për të kapërcyer 60 votat.

Për dekada me radhë, pengesat politike i kanë ngecur përpjekjet e tilla në ShBA. Dhe kjo ndarje partiake reflektohet edhe në popullatë, me 80% të republikanëve — dhe 19% të demokratëve — që thonë se ligjet e armëve në vend janë ose të drejta ose duhet të jenë më pak të rrepta, sipas sondazhit të Prill Pew.

Ndërkohë, të shtënat masive vazhdojnë të nxisin kërkesën për më shumë armë, thonë ekspertët, me aktivistët e kontrollit të armëve që argumentojnë se koha për reformë ka vonuar shumë.

Studiuesit nga Universiteti i Uashingtonit në Institutin Botëror të Drejtësisë Whitney R. Harris në St Louis, e paraqitën këtë argument në Komisionin Ndër-Amerikan për të Drejtat e Njeriut në vitin 2018, duke thënë se “dështimi” i qeverisë amerikane për të parandaluar dhe reduktuar dhunën e lidhur me armët nëpërmjet “të arsyeshme dhe Masat efektive të brendshme kanë kufizuar aftësinë e amerikanëve për të gëzuar shumë liri dhe garanci themelore të mbrojtura nga ligji ndërkombëtar për të drejtat e njeriut”, duke përfshirë të drejtën për jetë dhe integritet trupor.

Organet e OKB-së i kanë nënvizuar gjithashtu këto shqetësime, duke vënë në dukje ligjet e Amerikës “qëndroni në terren”, të cilat lejojnë pronarët e armëve në të paktën 25 shtete të përdorin forcën vdekjeprurëse në çdo situatë ku ata besojnë se përballen me një kërcënim të afërt dëmtimi, pa bërë më parë ndonjë përpjekje për të përkeqësuar situatën ose për t’u tërhequr. Një raport i Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut i vitit 2019 tha se ligji mund t’i inkurajojë njerëzit t’i përgjigjen situatave me forcë vdekjeprurëse, në vend që ta përdorin atë si mjetin e fundit.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin