image Rusia kërkon ndihmë ushqimore dhe forma të tjera ndihme nga Kina gjatë luftës në Ukrainë

Botë

Rusia kërkon ndihmë ushqimore dhe forma të tjera ndihme nga Kina gjatë luftës në Ukrainë

news image

Rusia ka kërkuar ndihmë ushtarake dhe financiare nga Kina në mes të konfliktit në Ukrainë.

Ndër ndihmat që kërkoi Rusia ishin komplete ushqimore ushtarake të para-paketuara, që nuk prishen, të njohura në ShBA si “vakt, gati për t’u ngrënë” ose MRE, sipas dy burimeve të njohura me këtë çështje.

Kërkesa nënvizon sfidat bazë logjistike që analistët dhe zyrtarët ushtarakë thonë se kanë penguar përparimin rus në Ukrainë – dhe ngre pyetje në lidhje me gatishmërinë themelore të ushtrisë ruse. 

Njësitë e vendosura përpara kanë tejkaluar në mënyrë rutinore kolonat e tyre të furnizimit dhe raportet me burim të hapur kanë treguar se trupat ruse hyjnë në dyqane ushqimore në kërkim të ushqimit ndërsa pushtimi ka përparuar.

Një nga burimet sugjeroi se ushqimi mund të ishte një kërkesë që Kina do të ishte e gatshme ta përmbushte, sepse ajo ndalon së paku ndihmë vdekjeprurëse që do të shihej si provokuese nga perëndimi.

ShBA ka informacione që sugjerojnë se Kina është shprehur e hapur për t’i ofruar Rusisë ndihmën e kërkuar ushtarake dhe financiare si pjesë e luftës së saj kundër Ukrainës, tha një zyrtar perëndimor dhe një diplomat amerikan për CNN, dhe po përcjell atë që di aleatët e saj në NATO.

Nuk është ende e qartë nëse Kina synon t’i ofrojë Rusisë atë ndihmë, thonë zyrtarët amerikanë të njohur me inteligjencën për CNN. 

Por gjatë një takimi intensiv shtatë-orësh në Romë, një ndihmës i lartë i Presidentit të ShBA Joe Biden paralajmëroi homologun e tij kinez për “imlikimet dhe pasojat e mundshme” për Kinën që duhet të ketë mbështetjen për Rusinë, tha një zyrtar i lartë i administratës.

/GazetaSinjali/