image Rusia injoron seancën e Hagës për Putinin, lidhur me krimet e luftës në Ukrainë

Botë

Rusia injoron seancën e Hagës për Putinin, lidhur me krimet e luftës në Ukrainë

news image

Rusia ka refuzuar një seancë dëgjimore në gjykatën e lartë të Kombeve të Bashkuara për një përpjekje ligjore të Kievit për të ndalur pushtimin shkatërrues të Ukrainës nga Moska.

Një varg vendesh të rezervuara për avokatët rusë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë ishin bosh të hënën në mëngjes kur filloi seanca.

Presidentja e gjykatës, gjyqtarja amerikane Joan E Donoghue, tha se ambasadori rus në Holandë informoi gjyqtarët se “qeveria e tij nuk kishte ndërmend të merrte pjesë në procedurat gojore“. Seanca u zhvillua pa delegacionin rus.

Siç raporton AP, po bëhen lëvizje ligjore në përpjekje për të ndalur luftën edhe pse luftimet, bombardimet dhe ikja e refugjatëve vazhdojnë…

Forcat ruse godasin qytetet ukrainase me raketa, pavarësisht shpalljes së një armëpushimi për të lejuar civilët të largohen nga disa zona.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë po hap dy ditë seanca dëgjimore në selinë e saj, në Pallatin e Paqes, për kërkesën e Ukrainës që gjyqtarët e saj të urdhërojnë Rusinë të ndalojë pushtimin e saj. Ukraina ka planifikuar të paraqesë argumentet e saj të hënën dhe Rusia mund të përgjigjet të martën.

Ukraina i ka kërkuar gjykatës që të urdhërojë Rusinë të “pezullojë menjëherë operacionet ushtarake… që kanë si qëllim dhe objektiv të deklaruar parandalimin dhe ndëshkimin e një gjenocidi të pretenduar” në rajonet separatiste lindore të Luhanskut dhe Donetsk.

Brenda ditësh pritet një vendim për kërkesën, megjithëse mbetet për t’u parë nëse Rusia do t’i bindet ndonjë urdhri që gjykata mund të lëshojë.

Kërkesa për të ashtuquajturat masa të përkohshme është e lidhur me një rast që Ukraina ka ngritur bazuar në Konventën e Gjenocidit. Të dy vendet kanë ratifikuar traktatin e vitit 1948, i cili ka një klauzolë që lejon kombet të marrin mosmarrëveshjet bazuar në dispozitat e tij në gjykatën me bazë në Hagë.

Kievi argumenton se pretendimet e Moskës për gjenocid nga Ukraina në Donetsk dhe Luhansk janë sepse Presidenti Vladimir Putin po i përdorë si pretekst për pushtimin e tij janë të sajuara.

Ukraina mohon me prerje që të ketë ndodhur ndonjë gjenocid i tillë dhe se Federata Ruse ka ndonjë bazë ligjore për të ndërmarrë veprime në dhe kundër Ukrainës me qëllim të parandalimit dhe ndëshkimit të gjenocidit”, tha vendi në kërkesë, drejtuar gjykatës.

Dosja ligjore prej nëntë faqesh e Ukrainës për nisjen e çështjes argumenton se “Rusia e ka kthyer në kokë Konventën e Gjenocidit” duke bërë një pretendim të rremë. Ai shton se “gënjeshtra e Rusisë është edhe më fyese dhe ironike, sepse duket se Rusia po planifikon akte gjenocidi në Ukrainë”.

Suksesi i kërkesës së Ukrainës do të varet nga fakti nëse gjykata pranon se ka “juridiksion prima facie” në këtë çështje, gjë që nuk është një garanci që gjykata përfundimisht do të vazhdojë me padinë. Çështjet në gjykatën ndërkombëtare të drejtësisë zakonisht kërkojnë vite për t’u përfunduar.

/GazetaSinjali/