image OKB kërkon hetim të shpejtë pas vdekjes së 28 personave në qytetin e Burkina Faso

Botë

OKB kërkon hetim të shpejtë pas vdekjes së 28 personave në qytetin e Burkina Faso

news image

Kreu i zyrës së Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut ka bërë thirrje për një hetim të shpejtë dhe transparent për vdekjen e të paktën 28 njerëzve trupat e të cilëve u gjetën në veriperëndim të Burkina Fasos muajin e kaluar.

Volker Türk, komisioneri i lartë i OKB-së për të drejtat e njeriut, tha se ishte inkurajuese që autoritetet kishin njoftuar një hetim mbi incidentin në qytetin Nouna, një komunitet me mbizotërim etnik Fulani dhe mysliman.

“Unë u bëj thirrje atyre që të sigurojnë që ajo të jetë e shpejtë, e plotë, e paanshme dhe transparente dhe të mbajnë përgjegjësi të gjithë ata që janë përgjegjës pavarësisht pozicionit apo gradës”, tha ai të shtunën.

“Viktimat dhe të dashurit e tyre nuk kanë më pak borxh,” shtoi ai.

Grupet lokale të të drejtave të njeriut pretendojnë se milicitë vullnetare që mbështesin ushtrinë e Burkina Fasos vranë dhjetëra civilë Fulani, përfshirë fëmijë. Njerëzit Fulani janë vënë në shënjestër gjithnjë e më shumë nga ushtria dhe milicitë e mbrojtjes lokale, sepse ata dyshohen se mbështesin rebelët ekstremistë islamikë të vendit të Afrikës Perëndimore, të cilët kanë shkaktuar dhunë në vend prej vitesh.

Zyra e OKB-së për të drejtat e njeriut tha se Türk kishte ngritur më parë shqetësime me qeverinë për abuzime të mundshme “të lidhura me rekrutimin, armatimin dhe vendosjen e trupave ndihmëse në Burkina Faso”.

“Ekziston një nevojë urgjente për të forcuar procedurat e tyre të verifikimit, trajnimin e paracaktimit për të drejtat ndërkombëtare të njeriut dhe të drejtën humanitare, mbikëqyrjen e tyre efektive nga forcat e sigurisë dhe mbrojtjes dhe për të siguruar përfshirjen dhe transparencën gjatë rekrutimit të tyre”, tha zyra me bazë në Gjenevë.

/GazetaSinjali/