image OBSh: Pushtimi rus në Ukrainë mund të rris rastet me COVID-19

Botë

OBSh: Pushtimi rus në Ukrainë mund të rris rastet me COVID-19

news image

Ndërsa Rusia vazhdon sulmet në Ukrainë, udhëheqësit globalë të shëndetit paralajmërojnë se “me siguri do të ketë një rritje të COVID-19”.

Disa aktivistë në rajon tashmë kanë parë një përhapje të sëmundjes.

“Disa nga vullnetarët tanë u infektuan me COVID ndërsa ndihmonin në menaxhimin e refugjatëve në kufi ose në qendrat e refugjatëve. Dhe për shkak se si në Moldavi ashtu edhe në Ukrainë shkalla e taksave është shumë e ulët, pandemia është ende në vazhdim,”, tha për CNN Constanta Dohotaru, një aktiviste e përfshirë në refugjatët. kriza në Moldavi dhe duke punuar ngushtë me qeverinë moldave.

Shkalla e vaksinimit COVID-19 në Moldavi është rreth 29% dhe në Ukrainë është rreth 34%, sipas Our World In Data.

Në një konferencë shtypi të mërkurën, zyrtarët në Organizatën Botërore të Shëndetësisë thanë gjithashtu se ndërsa pandemia vazhdon, pushtimi i Rusisë do të ndikojë në përhapjen e koronavirusit që shkakton COVID-19.

“Fatkeqësisht, ky virus do të marrë mundësi për të vazhduar përhapjen. Ne, si organizatë, e kuptojmë se vendet janë në situata shumë të ndryshme, ato po përballen me sfida të ndryshme. Ka shumë lëvizje dhe refugjatë të lidhur me këtë krizë,” Maria Van Kerkhove, drejtuesi teknik i OBSH-së për COVID-19, tha të mërkurën.

Van Kerkhove shtoi se OBSH do të punojë me vendet që pranojnë refugjatë për të siguruar që testimet dhe vaksinimet për COVID-19 të vazhdojnë. Vlerësohet se më shumë se 2 milionë njerëz kanë ikur nga Ukraina e shkatërruar nga lufta, ku shumica kanë shkuar në Poloni.

Në një postim në Twitter të enjten, OBSH e përshkroi situatën si “kriza me rritje më të shpejtë të refugjatëve në Evropë për më shumë se 75 vjet” dhe vuri në dukje se “po punon ngushtë me autoritetet shëndetësore për plotësimin e nevojave për refugjatë” dhe mbështetjen e sistemit shëndetësor të Ukrainës.

“Sigurisht, do të ketë një rritje të COVID-19 brenda popullsisë brenda Ukrainës, pa dyshim, sepse – jo testimi, pa qasje në trajtim, me vaksinimet e ndërprera dhe tashmë ka një vaksinim të ulët. Unë mendoj se rreth 34% ose 35% shkalla e vaksinimit para konfliktit”, tha Dr. Mike Ryan, drejtor ekzekutiv i programit të urgjencave shëndetësore të OBSH-së, në konferencën e së mërkurës.

“Pra, ka shumë njerëz që mbeten ende të prekshëm ndaj infeksionit,” tha Ryan, por ai shtoi se bota duhet të jetë e kujdesshme që të mos përjetësojë paragjykime dhe stereotipe të dëmshme rreth refugjatëve dhe COVID-19.

“Le të jemi shumë të kujdesshëm me retorikën tonë, sepse kjo lind gjithmonë, që në një farë mënyre njerëzit që ikin nga tmerret e luftës do të sjellin gjëra me vete,” tha pjesërisht Ryan. “Evropa ka shumë COVID siç është, dhe duhet të merret me këtë – dhe refugjatët ukrainas nuk do ta ndryshojnë numrin për këtë.” /GazetaSinjali/