image OBSH-ja ndryshon përfundimisht këshillat për vendosjen e maskave

Shëndetësi

OBSH-ja ndryshon përfundimisht këshillat për vendosjen e maskave

news image

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH), së fundi ka ndryshuar këshillat për vendosjen e maskave në fytyrë. Tashmë ajo rekomandon që edhe njerëzit jo të infektuar nga virusi të vendosin maskat në publik.

OBSH më parë kishte thënë se nuk kishte prova të mjaftueshme për të rekomanduar që njerëzit e shëndetshëm duhet t’i veshin ato, megjithëse gjithmonë ka këshilluar që maska ​​mjekësore për fytyrën të vishen nga njerëz të sëmurë dhe nga ata që kujdesen për to.

Më 5 qershor 2020, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kreu i OBSH-së tha që OBSH këshillon që qeveritë duhet të inkurajojnë publikun e gjerë të veshin maska ​​atje ku ka një transmetim të gjerë dhe distancimi fizik është i vështirë, si p.sh. transport publik, në dyqane ose në mjedise të tjera të mbyllura ose të mbushura me njerëz.

WHO ka qenë i shqetësuar se maskat do të inkurajonin një ndjenjë të rreme të sigurisë dhe do të privonin profesionistët mjekësorë nga maska ​​të mjaftueshme. Ndërsa këto rreziqe vazhdojnë, prova të reja janë shfaqur mbi rreziqet e transmetimit, në veçanti prova që sugjerojnë se njerëzit mund të jenë shumë infektivë në ditët para se të shfaqin simptoma. Ky rrezik shtrihet edhe në raste asimptomatike.

Këshilla e re rekomandon që publiku i gjerë të veshë maska ​​pëlhure jo-mjekësore të bëra nga të paktën tre shtresa të materialit të ndryshëm kur ata nuk mund të mbajnë një distancë të mjaftueshme, për shembull në autobusë, aeroplanë dhe trena.

Ata që janë në kontakt të ngushtë me njerëzit 60 vjeç e lart ose me persona me sëmundje kardiovaskulare, diabet mellitus, sëmundje kronike të mushkërive, kancer, sëmundje cerebrovaskulare ose shtypje imunosupresioni duhet të mbajnë maska ​​mjekësore, siç duhet të ketë kushdo që është në kontakt me dikë me simptoma sugjeruese të COVID-19, shprehet rekomandim.

Në përputhje me këshillat e OBSH-së, qeveria e Zvicrës rekomandon veshjen e maskave kur një distancë prej 2 metrash nuk mund të mbahet, në transport publik si një shembull./ Gazeta Sinjali/