image NASA dhe SHBA kërkojnë kthimin e pajisjes misterioze nga Adriatiku

Botë

NASA dhe SHBA kërkojnë kthimin e pajisjes misterioze nga Adriatiku

news image

Midis ishujve të Mljetit dhe Shën Andrew në Dubrovnik, peshkatarët tërhoqën një pajisje të çuditshme në rrjeta.

Pajisja elektronike nuk kishte shenja dhe identitet të qartë të përkatësisë së anijes, institutit ose shtetit.

Ekuipazhi i anijes së peshkimit Marian II nga 140 metra thellësi tërhoqi diçka që i kishte shqyer rrjetat e tyre.

“Ne kemi qenë duke peshkuar gjithë dimrin këtu dhe kurrë nuk kemi kapur diçka të tillë”, thotë Darko Kunac Bigava nga Podgora, duke shpjeguar se kjo pajisje nuk kishte qëndruar për një kohë të gjatë në det.

“Kjo kuti nuk ka shenja, është me ngjyrë portokalli, me diametër rreth 130 cm, e rëndë rreth 100 kg, dhe ka një diametër 40 × 40 cm, në mënyrë që asnjëri prej nesh nuk mund ta heqë atë”, shton ai.

Vetëm dy mbishkrime u panë në kutinë e portokallit: “TC-2” dhe “DHL” e ndjekur nga shkronjat e vogla “DHL HR ZAG – RJK”.

Nuk kaluan shumë kohë para se fotot të postoheshin në rrjetet sociale, dhe peshkatarët zhvilluan teorinë se pajisja ishte lënë në det nga amerikanët ose u la pas.

Sipas mediave kroate, një anije e specializuar detare oqeanografike në pronësi të Marinës amerikane u ndërtua kohët e fundit në kantierin Viktor Lenac në Rjeka. Ajo po bënte disa manovra të pazakonta jo larg Mljetit.

Trajektorja e anijeve luftarake amerikane korrespondon me vendndodhjen e pajisjes së gjetur, nuk ka ndryshk në pjesët metalike dhe duket sikur së fundmi ka mbetur/ka humbur në det, etiketat e shërbimit të dorëzimit DHL konfirmojnë shpërndarjen nga Zagreb në Rjeka më 20 nëntor 2019.

“Me të vërtetë duket si një instrument matës. Në shikim të parë, një pjesë e pajisjes duket si një sonar ose akustik. Mund të përdoret gjithashtu për komunikime nënujore, nëse kjo është ushtarake”, tha një ish-punonjës i rojës bregdetare kroate.

Se teoria e pajisjes së matjes është e saktë u konfirmua këtë mëngjes.

Peshkatari që gjeti pajisjen tha se ishte kontaktuar nga zyrtarët kroatë që i kishin kërkuar kthimin e pajisjes, porse ai nuk e kishte ndërmend ta bënte këtë derisa t’i paguhej dëmi i shkaktuar si pasojë e shqyerjes së rrjetës në të cilën gjeti pajisjen.

Ndërkohë, portali Morski zbulon se bëhet fjalë për një pajisje të NASA-s. Por ende nuk është e qartë se çfarë po bënte pajisja atje.

Megjithatë, pajisja u kthye në ekuipazhin e anijes USNS Bruce Heezen, Ministria e Mbrojtjes kroate u përgjigj për të shpjeguar se çfarë po bënte këtu anija amerikane.

“Në përputhje me ligjin, Departamenti i Mbrojtjes, përveç autoriteteve të tjera kompetente, i ka dhënë miratimin paraprak Departamentit të Detit, Transportit dhe Infrastrukturës për të kryer aktivitete testimi të pajisjeve dhe pajisjeve të kërkimit detar në Marinën Kërkimore Bruce C. Heezen. Miratimi përfundimtar për zbatimin e aktiviteteve, bazuar në miratimet e marra më parë, u dha nga Ministria e Detit, Transportit dhe Infrastrukturës. Në zbatim të Kodit Detar, zbatimi i aktivitetit në fjalë mbi një anije amerikane u monitorua nga dy oficerë të Marinës Kroate” njoftoi Ministria e Mbrojtjes e Kroacisë.