image Ministrja e Arsimit tregon se pse po planifikohet që të hapen shkollat vetëm për dy javë - Sinjali

Arsim/ Ministrja e Arsimit tregon se pse po planifikohet që të hapen shkollat vetëm për dy javë

news image

Viti i ri shkollor pritet që të nisë në shtator, por do të varet shumë nga zhvillimi i situatës me pandeminë e koronavirusit të ri.

Një prej problemeve me të cilin përballen shkollat në Kosovë, sidomos ato në zonat urbane, është numri i madh i nxënësve në klasa.

Nga 30 deri në 45 sillet numri i nxënëseve në një klasë si në shkollat fillore ashtu edhe në ato të mesme.

Këshilli i Prindërve të Kosovës është i shqetësuar për gatishmërinë e institucioneve për të filluar një vit të ri normal mësimor në muajin shtator.

Udhëheqësi i këtij këshilli, Ymret Reshiti thotë për REL se Ministria e Arsimit duhet marrë praktikat e shteteve perëndimore duke krijuar distancën fizike mes nxënësve në klasa si dhe ndarjen e nxënësve në grupe me orare të ndryshme.

“Ministria e Arsimit duhet që t’i provojë të gjitha variantet që janë më praktike, që e mundësojnë mbajtjen sa më efektive të procesit mësimor nga shtatori. Nëse thuhet se kanë qenë të papërgatitur për këtë fazë që jemi ballafaquar me pandeminë, nuk arsyetohet mungesa e një sistemi ‘online’ për rastet si kjo që ka ndodhur. Ministria e Arsimit duhet të marrë praktika dhe modele që i praktikojnë vendet evropiane dhe t’i aplikojë nga shtatori, nëse vazhdon pandemia”, thotë Reshiti.

Por, aktualisht institucionet e Kosovës nuk kanë në dispozicion një model të tillë të rioraganizmit të mësimit.

Ministrja e Arsimit, Hykmete Bajrami thotë se numri i madh i nxënësve nëpër klasa mbetet sfidë shumë e madhe për sistemin arsimor në Kosovë.

Sipas saj, periudha e pushimit të verës do të shërbejë për të gjetur një zgjidhje praktike për mbarëvajtje normale të mësimit edhe në rast të vazhdimit të pandemisë.

“Të ju them të drejtën, ende nuk kemi ardhur në përfundim. Jemi shumë të koncentruar në përfundimin e këtij viti dhe në organizimin e dy testeve, pastaj intensivisht duhet të punohet për të gjetur një zgjidhje për fillimin e vitit të ri shkollor”, thotë ministrja Bajrami.

Modeli danez i rikthimit në shkolla

Danimarka u bë një nga vendet e para në Evropë që vendosi për mbylljen e shkollave pas shfaqjes së rasteve të para të të infektuarve me koronavirus.

Vendimin për mbylljen e shkollave, institucionet daneze e morën më 12 mars në kuadër të vendosjes së masave kufizuese për parandalimin e përhapjes së koronavirusit të ri.

Danimarka u bë edhe shteti i parë në Evropë që rifillojë lehtësimin e kufizimeve në arsim, kthimin e nxënëseve në shkolla.

Më 15 prill, në këtë shtet filloi rikthimi i nxënësve deri në moshën 11-vjeçare në shkolla.

Danimarka hapi edhe çerdhet.

Si e menaxhoi Danimarka rikthimin në shkolla gjatë pandemisë?

Hapjen e shkollave Danimarka e koncentroi në ndarjen e klasave në grupe, krijimin e orareve të ndara, krijimin e distancës fizike prej dy metrash në klasë, vendosjen e regjimit strikt të dezinfektimit të duarve nga nxënësit dhe personelit shkollor si dhe mbajtjen e orëve mësimore në ambiente të jashtme.

Danimarka konsiderohet se ka një prej sistemeve me të avancuara të arsimit në Evropë.

Bazuar në të dhënat e institucioneve daneze, mesatarja e nxënësve në një klasë në rrethana normale është rreth 22.

Pavarësisht hapjes së shkollave në këtë shtet nuk pati rritje të dukshme të rasteve me koronavirus.

Sipas të dhënave të “WorldoMeters” deri më tani Danimarka ka të konfirmuara gjithsej 11,387 raste me koronavirus, 563 persona të vdekur si dhe 9,946 persona të shëruar.

Shumë vende të tjera evropiane i kanë hapur shkollat duke përfshirë këtu Gjermaninë dhe Austrinë. Mirëpo edhe në këto shtete janë vendosur masa parandaluese të shpërndarjes së virusit duke përfshirë distancën fizike, uljen e numrit të nxënësve nëpër klasa si dhe dezinfektimin e vazhdueshëm./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin