image Mbrojtja e Veselit përmend manipulime provash nga Serbia: Këto informata nuk na i dha Prokuroria

Drejtësi

Mbrojtja e Veselit përmend manipulime provash nga Serbia: Këto informata nuk na i dha Prokuroria

news image

Mbrojtja e Kadri Veselit në Hagë sot në seancën ndaj krerëve të UÇK-së ka fajësuar Prokurorinë se nuk ka nxjerrë provat shfajësuese.

Avokati i Veselit, Ben Emmerson, ka thënë se të gjitha provat që gjenden në domenin publik, konfirmojnë manipulime të provave nga autoritetet serbe.

”Ka shumë prova që gjenden në domenin publik dhe të gjithat konfirmojnë atë lloj manipulimesh të provave nga autoritetet serbe sic është zhvarrosja e varreve masive të viktimave në kufi me Serbinë ku është gjendur një kamion”, tha Emmerson.

Ai tutje tha se këto prova janë të rrejshme, të cilat përfshijnë torturën e shantazhin, dhe të njëjtat nuk u dhanë nga Prokuroria, apo nuk u përfshinë në materialet shfajësuese.

”Prova të rrejshme përfshirë torturën, shantazhin. Dhe të gjitha janë prova shfajësuese dhe do të duhej të ishin përfshirë tek ZPS-ja. Volumi i kësaj çështje gjyqësore është tepër i madh, të kemi arritur vetëm 70% të materialeve, ka dicka që nuk shkon. U dashkan edhe 7 muaj të tjerë për ta përfunduar. Duhet një afat këtu”, tha tutje ai.

”Ka diçka që nuk po funksionon me efikasitet. Ka gjëra të cilat cdo prokuror që ndodhet, merr pjesë në këtë proces, mund të jetë në dijeni të informacioneve që kanë parë. Provat e forcave serbe në terren në Kosovë që kanë pasur municione kineze për ta bërë situatën, për të vrarë civilë, dhe të dukej sikur ishte bërë nga UÇK-ja. Ka orvatje serioze për të manipuluar provat. Ky informacion dihet pse nuk na është dhënë. Ka dicka që nuk shkon këtu”, tha ai.

Se Prokuroria është treguar shumë e ngathët në dhënien e provave e tha edhe Andrew Strong, avokat tjetër i Veselit.

Ai tha se forma me të cilën po punon Prokuroria, po e konsumon tërë kohën.

”16 muaj dhe këta janë në burg e ende nuk janë zbuluar të gjitha dokumentet vetëm 70% dhe për 30% te mbetura i bie që edhe 5 muaj duhen. Prandaj na duhet një afat. Ky është një proces që po konsumon kohën. Materialet që kemi marrë së fundi, janë të para 3 vjetëve. Dhe këtë nuk e kuptoj – mendojmë se diçka nuk po funksionon. Koha po shkon e na duhet një afat”, u shpreh Strong para të pranishmëve.

/GazetaSinjali/