image Macron: Kina mund të luajë 'rol të madh' në luftën në Ukrainë për shkak të marrëdhënieve të ngushta me Rusinë

Botë

Macron: Kina mund të luajë ‘rol të madh’ në luftën në Ukrainë për shkak të marrëdhënieve të ngushta me Rusinë

news image

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, ka thënë se Kina mund të luajë një “rol të madh” në luftën në Ukrainë për shkak të marrëdhënieve të saj të ngushta me Rusinë.

Macron, duke folur menjëherë pasi zbarkoi në Pekin për një vizitë shtetërore, tha se mbajtja e dialogut me Kinën ishte thelbësore dhe se Moska nuk mund të lejohej të kishte një dialog ekskluziv me Pekinin.

Ai u tha gazetarëve në ambasadën franceze në Pekin:

“Dëgjojmë zëra gjithnjë e më të lartë që shprehin një shqetësim të fortë për të ardhmen e marrëdhënieve midis perëndimit dhe Kinës që në njëfarë forme çojnë në përfundimin se ekziston një spirale e pashmangshme tensionesh në rritje.”

Udhëheqësi francez, i cili preku presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, është në udhëtimin e tij të parë në Kinë që nga viti 2019 dhe shpreson të hedhë poshtë çdo ndjenjë të një “spiraleje të pashmangshme” tensioni midis Pekinit dhe perëndimit.

Si Macron ashtu edhe Von der Leyen kanë thënë se duan të bindin Kinën që të përdorë ndikimin e saj mbi Rusinë për të sjellë paqen në Ukrainë, ose të paktën të parandalojë që Pekini të mbështesë drejtpërdrejt Moskën.

/GazetaSinjali/