image Macron bën thirrje për mbarimin e dënimit me vdekje në mbarë botën - Sinjali

Macron bën thirrje për mbarimin e dënimit me vdekje në mbarë botën

news image

Presidenti francez Emmanuel Macron përkujtoi të shtunën në Pantheon 40 vjetorin e heqjes së dënimit me vdekje në Francë, duke u zotuar se “do të rifillojë luftën për heqjen universale” të dënimit me vdekje.

Duke e përshkruar dënimin me vdekje si një “neveri”, presidenti francez tha se do të thërrasë një samit vitin e ardhshëm për të kërkuar që dënimi kapital të shfuqizohet në të gjithë botën, raporton france24.

“Si pjesë e presidencës franceze të Bashkimit Evropian (në gjysmën e parë të 2022), ne do të organizojmë, me OJQ Ensemble contre la peine de mort (Së bashku kundër dënimit me vdekje), një takim në Paris në nivelin më të lartë, duke bashkuar shoqëritë civile nga vendet që ende zbatojnë dënimin me vdekje, në mënyrë që të bindin udhëheqësit e tyre për rëndësinë dhe urgjencën e heqjes së tij“, tha ai.

Macron kujtoi se, në vitin 1981, Franca ishte “shteti i 35 -të që hoqi dënimin me vdekje”.

Ai shtoi: “106 shtete kanë marrë deri tani këtë rrugë, ndërsa 50 të tjera kanë një moratorium de jure ose de facto për ekzekutimet”.

Por, ai vuri në dukje se “483 ekzekutime” u kryen në të gjithë botën në vitin 2020, duke shtuar se numri ishte “pothuajse me siguri një nënvlerësim”.

Ai i përshkroi ekzekutimet si, “483 vrasje shtetërore të kryera nga 33 regjime që kryesisht ndajnë një shije për despotizëm, një refuzim i universalitetit të të drejtave të njeriut”./GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin