image Komisioni Evropian propozon përshpejtimin e dëbimit të migrantëve nga BE

Evropë

Komisioni Evropian propozon përshpejtimin e dëbimit të migrantëve nga BE

news image

Komisioni Evropian (KE) ka propozuar përshpejtimin e dëbimit të migrantëve të cilët nuk i plotësojnë kushtet për azil, derisa Kombet e Bashkuara vazhdojnë kritikat për mohimin e të drejtave të migrantëve në BE.

Reuters ka pasur qasje në një dokument të brendshëm që u është dërguar vendeve anëtare të BE-së sot, në të cilin thuhet se dëbimet do të jenë falas për vendin për të vendosur mbi bazën e rregullave të vendosura dhe KE po ashtu mund të dënojë anëtarët që nuk pajtohen.

E gjitha kjo, sipas këtij dokumenti, po bëhet me qëllim të vendosjes së një sistemi të përbashkët që do të funksionojë më mirë.

OKB aktualisht po bën presion mbi Bashkimin Evropian për të ndaluar praktikën në rritje të mohimit të migrantëve të drejtën për të kërkuar azil, dëbimin kolektiv dhe përdorimin e dhunës ndaj njerëzve që përpiqen të hyjnë në BE pa leje.

Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) njoftoi sot se vazhdon të marrë raporte të dokumentuara të shkeljeve të të drejtave të njeriut kundër migrantëve dhe refugjatëve, përfshirë fëmijët, të cilat po zbatohen në disa vende të Bashkimit Evropian, raporton AP, përcjell Gazeta Sinjali.

Në fund të muajit të kaluar, IOM paralajmëroi gjithashtu se e drejta e azilit ishte e kërcënuar në kufijtë evropianë dhe u bëri thirrje vendeve anëtare të hetojnë dhe të ndalojnë refuzimin dhe dëbimin e paligjshëm.

Komisionari i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) tha se numri i ardhjeve të migrantëve të ri në BE ka rënë në mënyrë të vazhdueshme çdo vit dhe se 95 mijë mbërritjet vitin e kaluar panë një rënie prej 23 për qind nga 2019 dhe një të tretën nga viti 2018, kur u regjistrua ardhja e 141 mijë njerëzve në Bashkimin Evropian.

Agjencia Evropiane e Kufirit dhe Rojës Bregdetare (FRONTEX) ka njoftuar se do të pezullojë punën në Hungari, derisa qeveria e kësaj të fundit të harmonizojë ligjet e saj me vendimin e samitit të BE se vendi u mohon në mënyrë të paautorizuar migrantëve të drejtën për të kërkuar azil dhe i arreston ata në mënyrë të paligjshme në zonën “transit”.

Një numër në rritje i akuzave nga OKB vijnë në një kohë kur Komisioni Evropian po përpiqet të fitojë mbështetje unanime midis vendeve të BE-së për paktin e tij të ri mbi migracionin dhe azilin, i cili duhet të zëvendësojë ligjet jofunksionale në këtë fushë dhe propozimi i sotëm i KE është një hap tjetër në atë drejtim, tha agjencia./Gazeta Sinjali/