image Kina dhe SHBA marrin hapa për të adresuar kërcënimin e ndryshimit të klimës

Botë

Kina dhe SHBA marrin hapa për të adresuar kërcënimin e ndryshimit të klimës

news image

I dërguari i Shteteve të Bashkuara për klimën, John Kerry, tha se ishte “e domosdoshme që Kina dhe Shtetet e Bashkuara të bëjnë përparim të vërtetë” në katër muajt përpara bisedimeve globale të klimës COP28 në Dubai, teksa ai takoi homologun e tij Xie Zhenhua në kryeqytetin kinez të hënën.

Ai i kërkoi gjithashtu Kinës që të bashkëpunojë me Shtetet e Bashkuara për të ulur emetimet e metanit dhe për të zvogëluar ndikimin klimatik të energjisë me qymyr, me të dyja palët që synojnë të rindërtojnë besimin pas një pezullimi të bisedimeve vitin e kaluar.

Ndërsa delegatët që përfaqësojnë dy emetuesit kryesorë të gazit serrë në botë u mblodhën në një sallë konferencash me pamje nga Qyteti i Ndaluar i Pekinit të hënën në mëngjes, Xie tha se dy të dërguarit e klimës mund të luajnë një rol në përmirësimin e marrëdhënieve SHBA-Kinë.

Kerry tha:

Në tre ditët e ardhshme ne shpresojmë se mund të fillojmë të ndërmarrim disa hapa të mëdhenj që do t’i dërgojnë një sinjal botës për qëllimin serioz të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara për të adresuar një rrezik, kërcënim, sfidë të përbashkët për të gjithë njerëzimin e krijuar nga vetë njerëzit.

Takimet e kësaj jave, të cilat do të vazhdojnë deri të mërkurën, nuk do të kenë një orar zyrtar, por pritet të përqendrohen në uljen e emetimeve të metanit dhe të tjera jo-CO2, si dhe në prag të COP28.

Mbështetja e Kinës tek qymyri ka të ngjarë të jetë gjithashtu në axhendë. Kerry vlerësoi “punën e pabesueshme” që Kina ka bërë në ndërtimin e kapaciteteve të energjisë së rinovueshme, por tha se ajo ishte dëmtuar nga ndërtimi i termocentraleve të reja me qymyr.

Kina është zotuar të fillojë të reduktojë konsumin e qymyrit, por jo deri në vitin 2026, dhe miratimet e reja të projekteve të energjisë së qymyrit janë përshpejtuar që nga viti i kaluar.

/GazetaSinjali/