image Këshilla se çfarë duhet të bëni nëse shikoni TV para gjumit
[wp-story id="814678"]

Këshilla

Këshilla se çfarë duhet të bëni nëse shikoni TV para gjumit

news image

Shikimi i televizionit para gjumit nuk është i mirë për gjumë cilësor, pasi aktivizon trurin tuaj duke e bërë më të vështirë për të fjetur.

Sidoqoftë, ka mënyra se si mund ta qetësoni trurin tuaj para se të shkoni në shtrat për ta bërë më të lehtë për të fjetur.

Shikimi i televizionit stimulon trurin kur duhet ta përgatisni atë për pushim. Një studim i vitit 2019, i botuar në revistën Chronobiology International, tregoi se shkëlqimi i një TV mund të prishë orën tuaj të brendshme dhe nivelet e melatoninës, të cilat luajnë një rol kryesor në gjumin e qetë.

Një studim i hershëm nga 2014, zbuloi se shikimi i televizionit para gjumit çon në cilësi më të dobët të gjumit dhe ndjenja të lodhjes ditën tjetër.

Shkruaj një listë të gjërave

Studimi i mjekut, Michael Scullina, i botuar në vitin 2018 në Journal of Experimental Psychology, tregoi se marrja e pesë minutave për të shkruar detyrat që duhen bërë ditën tjetër ndihmon në lehtësimin e mendimeve që zakonisht i mbajnë njerëzit zgjuar deri natën vonë.

Lehtësimi i këtyre mendimeve çoi në gjumë më të shpejtë. Gjithashtu, sa më saktë që njerëzit shkruajnë listën e tyre të gjërave, aq më shpejt bien në gjumë, andaj jini shumë të detajuar kur bëni listën tuaj të detyrave.

Shkrimi i një liste detyrash ndihmon edhe në aktivitete të tjera, jo vetëm pasi keni parë TV. Nëse keni dëgjuar muzikë para gjumit dhe nuk mund të hiqni një melodi ose këngë nga koka juaj, shkrimi i një liste do t’ju ndihmojë.

“Përqendrimi në një detyrë gjatë rrugës do t’ju ndihmojë të merrni një melodi, këngë ose mendim nga koka juaj”, shpjegoi Scullina.

Disa mënyra më shumë për të relaksuar trurin tuaj para gjumit

Psikologia Michelle Drerup thotë se për të rriturit, temperatura optimale e gjumit është midis 15 dhe 20 gradë Celsius. Nëse jeni duke luftuar për të rënë në gjumë, përpiquni të ulni temperaturën në dhomën e gjumit.

Mund të provoni edhe teknikën e frymëmarrjes 4-7-8, të Andrew Weil. Kjo përfshin mbajtjen alternative dhe lirimin e frymëmarrjes ndërsa numëroni në katër, shtatë dhe tetë.

Leximi i një libri është një mashtrim i vjetër që mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë për sa kohë që leximi nuk është shumë emocionues./Gazeta Sinjali/