image IKSHPK reagon për ujin në zonën e fshatit Marec: Nuk është për pije dhe përbën rrezik potencial për shëndetin e banorëve

Sociale

IKSHPK reagon për ujin në zonën e fshatit Marec: Nuk është për pije dhe përbën rrezik potencial për shëndetin e banorëve

news image

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka bërë të ditur se sot pas shqetësimeve të ngritura ditëve të fundit lidhur me cilësinë e ujit, ka inspektuar resurset e ujit në zonën e fshatit Marec.

Nëpërmjet një kumtese për media, IKShPK-ja bën të ditur se gjatë inspektimit u identifikua se ky fshat furnizohet me ujë për pije nga disa burime natyrore dhe nga puse individuale.

Sipas tyre, këto resurse janë të pambrojtura dhe si të tilla me potencial të madh të mundshëm të ndotjes.

“Në favor të kësaj flet edhe mostra e ujit e marrë në familjen Pacolli (furnizohet nga burimi natyror) e cila rezultoi me mungesë të klorit rezidual, me turbullirë të shtuar (mbi 20 NTU) dhe me ngjyrë të ujit të verdhë në të gjelbër”.

“Ky ujë si i tillë nuk është për pije dhe përbën rrezik potencial për shëndetin e banorëve. Po ashtu, edhe rezultati i analizës kimike ka mos përputhshmëri me standardet e paraparë sipas UA nr. 10/2021 ”Cilësia e ujit për konsum nga njeriu”, thuhet në njoftim.

Tutje, bëhet e ditur se rezultatet bakteriologjike priten pas 48 orëve.

“Duke pasur parasysh rezultatet e analizave laboratorike dhe gjetjet në terren, IKSHPK në pajtim me përgjegjësitë e veta ligjore rekomandon autoritetet përgjegjëse – KK Prishtina dhe KRU “Prishtina” që secila prej tyre në kuadër të kompetencave dhe përgjegjësive të ndërmarrin masa të nevojshme për zgjidhjen afatgjate të furnizimit me ujë të sigurtë për banorët e kësaj zone. Problemi bëhet edhe më madhor pasi që situatë e ngjashme është edhe në 21 fshatra tjera të kësaj zone”.

/GazetaSinjali/