image "Hap i rëndësishëm drejt bashkëpunimit të ngushtë", Izraeli dhe Kosova nënshkruajnë një marrëveshje për turizëm

Politikë

“Hap i rëndësishëm drejt bashkëpunimit të ngushtë”, Izraeli dhe Kosova nënshkruajnë një marrëveshje për turizëm

news image

Ministri izraelit i Turizmit, Haim Katz dhe ministrja e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë nga Ministrja znj. Rozeta Hajdari nënshkruan një marrëveshje në Prishtinë.

Katz “u mirëprit me ngrohtësi” në MINT, njoftoi Ministria. Dy ministrat nënshkruan Deklaratën e Përbashkët ndërmjet Ministrisë së Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë dhe Ministrisë së Turizmit të Shtetit të Izraelit për bashkëpunimin në fushën e turizmit, e cila ka për qëllim forcimin e lidhjes ndërmjet dy vendeve duke ndihmuar në zhvillimin e turizmit në përputhje me parimet e respektit reciprok dhe barazisë.

Hajdari, siç njofton MINT, tha se ky është një shans i jashtëzakonshëm për të eksploruar shumë fusha të reja bashkëpunimi, përfshirë pjesëmarrjen në ekspozita, panaire, konferenca, dhe ngjarje të tjera që do të promovojnë bukuritë natyrore dhe kulturën e të dyja vendeve.

“Deklarata e Përbashkët parasheh edhe shkëmbimin e informacionit mbi inovacionin dhe digjitalizimin e turizmit dhe ekspertizës me synimin për të krijuar një partneritet të qëndrueshëm me theks në sipërmarrjet e vogla dhe të mesme, si dhe sipërmarrjet fillestare që operojnë në industrinë e turizmit e po ashtu edhe shkëmbimin e të dhënave dhe statistikave që do të përmirësojnë përvojën e udhëtimit për të dyja vendet”, thuhet në komunikatën për media të lëshuar nga MINT-i.

Nxitja e bashkëpunimit institucional ndërmjet Autoriteteve Kombëtare të Turizmit dhe nxitja e bashkëpunimit të drejtpërdrejtë ndërmjet agjencive të udhëtimit dhe institucioneve të tjera në fushën e turizmit, vlerësohet gjithashtu e rëndësisë së veçantë.

“Po ashtu, Deklarata e Përbashkët parasheh edhe nxitjen e bashkëpunimit në kuadër të Organizatës Botërore të Turizmit (UNWTO) si dhe organizatave të tjera ndërkombëtare të lidhura me turizmin si dhe në fushën e edukimit turistik, duke nxitur shkëmbimin e informacionit përkatës me qëllim krijimin e kushteve për të mundësuar shkëmbimin e përvojës praktike në fushën e edukimit, trajnimit dhe të mësuarit, me theks të veçantë në ngritjen e aftësive dhe rikualifikimit”, thuhet në komunikatë.

Kjo ngjarje është cilësuar “një hap i rëndësishëm drejt bashkëpunimit të ngushtë në  fushën e turizmit në mes të Republikës së Kosovës dhe Izraelit”.

Katz erdhi për një vizitë dyditore në Kosovë, me ftesë të qeverisë së vendit. Kështu, ai u bë ministri i parë i lartë izraelit që do ta zhvillojë një vizitë zyrtare në Kosovë. Ai do të takohet edhe me kryeministrin Albin Kurti, presidenten Vjosa Osmani dhe ministren e Punëve të Jashtme, Donika Gërvalla.

/GazetaSinjali/