image Grenell: Marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë janë përkeqësuar në kohën e Biden, të arriturat e Trump janë zhbërë

Politikë

Grenell: Marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë janë përkeqësuar në kohën e Biden, të arriturat e Trump janë zhbërë

news image

Ish i dërguari i Shteteve të Bashkuara për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, Richard Grenell, ka thënë se pas largimit të Donald Trump nga posti i presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë janë përkeqësuar.

“Sot, në përvjetorin e tretë të Marrëveshjes historike të Uashingtonit të nënshkruar në Zyrën Ovale nga qeveritë e Serbisë dhe Kosovës, të kryesuar nga Presidenti Trump, jemi të trishtuar sepse jemi të detyruar të pranojmë se marrëdhëniet mes dy miqve të Amerikës janë përkeqësuar”, ka thënë Grenell.

Sipas tij, marrëdhëniet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë janë dëmtuar për shkak të, siç thotë ai, braktisjes së lidershipit diplomatik, politik dhe ekonomik të presidentit aktual të SHBA-ve, Joe Biden.

“Siç më udhëzoi presidenti Trump përpara se të fillonim negocimin e marrëveshjes së vitit 2020, e vetmja mënyrë që palët të lëvizin drejt një të ardhmeje më të mirë dhe më të sigurt do të ishte të hidhnin poshtë kërkesat e dështuara, pikat e bisedimeve dhe ngërçet politike të 20 viteve të fundit”. E pakufizuar Pritja që gabimet historike duhet të korrigjohen përpara se paqja, siguria dhe prosperiteti të mund të pasojë vetëm zgjat një konflikt që tashmë i ka kushtuar shumë të dy shoqërive”, tha Grenell.

Ai theksoi se SHBA-ja ua ka borxh rinisë së Kosovës dhe Serbisë krijimin e një të ardhmeje më të mirë.

“Ne u detyrohemi të rinjve në Serbi dhe Kosovë që të refuzojnë marifetet politike, fitoret simbolike dhe pastrimin e hesapeve, dhe në vend të kësaj të punojnë drejt krijimit të një të ardhmeje të përbashkët ekonomike. Është naive të llogarisim në zgjerimin e biznesit të huaj në rajon, ku siguria fizike e njerëzit dhe prona garantohen nga prania e trupave të NATO-s”, theksoi Grenell.

Në dy vitet e gjysmë të fundit ka pasur një rritje të dhunës mes palëve, sipas Grenellit, dhe varësisht nga kjo, trupat e NATO-s janë shtuar dhe perspektivat ekonomike, veçanërisht në Kosovë, janë dobësuar. 

Vendimi i Presidentit Biden për t’ia lënë, siç thotë ai, angazhimin diplomatik dhe ekonomik amerikan në rajon paralizës analitike të Bashkimit Evropian, sipas tij, vetëm sa i ka përkeqësuar gjërat.

“Marrëveshja e vitit 2020 parashikon një të ardhme ekonomike të përbashkët dhe në rritje për palët në të cilën janë hequr barrierat tregtare, janë ndërtuar lidhje të reja të transportit ajror dhe tokësor, Qeveria e Serbisë ka rënë dakord të diversifikojë furnizimin e saj me energji nga Rusia, dhe Qeveria e Kosovës ka pranuar të përdorë një studim fizibiliteti të qeverisë amerikane për liqenin e Gazivode/Ujmanit, i cili në mënyrë neutrale quhet Liqeni Trump, për zhvillimin e mundësive të burimeve ujore, përfshirë energjinë e pastër”, kujton Grenell.

Sipas tij, fakti që nuk është zgjatur moratoriumi për anëtarësimin e Kosovës në institucionet ndërkombëtare është tregues se të arriturat e Trumpit janë anuluar.

“Ndoshta shenja më e madhe se këto arritje nga epoka Trump janë zhbërë ishte dështimi i administratës së Biden dhe kolegëve të saj nga BE për të zgjatur moratoriumin e rënë dakord për kërkesat e Kosovës për anëtarësim të ri në organizatat ndërkombëtare në këmbim të një moratoriumi njëvjeçar. për fushatën serbe për të çnjohur Kosovën”, thekson Grenell për Kosovo-Online.

Ai shton se duhet bërë më shumë nëse duam paqe dhe prosperitet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, por që siç thotë ai, Ballkani nuk është prioritet për Biden.

“Fatkeqësisht, Joe Biden dhe administrata e tij e kanë bërë të qartë se Ballkani dhe njerëzit e Ballkanit nuk janë prioriteti i tyre. Është e qartë se njerëzit e Kosovës, Serbisë dhe më gjerësisht Ballkanit kanë përfituar shumë nga qëndrimi i Donald Trump në Shtëpinë e Bardhë dhe sinqerisht shpresoj se do të shohim një tjetër administratë Trump, në mënyrë që ai të bëjë sërish rajonin e Ballkanit një prioritet kryesor për Amerikën”, përfundoi Grenell.

/GazetaSinjali/