image Gjeneral Kajari: FSK-ja nuk mund të shkojë në veri të Kosovës pa miratimin tim - Sinjali

Gjeneral Kajari: FSK-ja nuk mund të shkojë në veri të Kosovës pa miratimin tim

news image

Në një intervistë për Kosova Online, gjeneral brigade hungarez Ferenc Kajari, komandanti i ri i KFOR-it, foli për situatën aktuale të sigurisë në Kosovë, patrullimet e përbashkëta me Ushtrinë Serbe dhe theksoi se vendosja e forcave të FSK-së në veri të Kosovës do të kërkonte miratimin e tij, si komandant i KFOR-it.


Pas gjithë ngjarjeve në veri, a mendoni se keni marrë komandën e KFOR-it në një “moment të vështirë” dhe si e vlerësoni situatën e sigurisë në Kosovë?

Ndërsa përgatitesha për këtë dislokim, e dija se në fillim se pozita e komandantit të Forcës së Kosovës (KFOR) të udhëhequr nga NATO ishte komplekse. Pasi mbërrita dhe para se të merrja detyrën e komandantit të ri të misionit, pashë sfida të ndryshme që lindin në zonën operative të KFOR-it. Situata aktuale është përgjithësisht e qëndrueshme dhe KFOR-i vazhdon të kryejë mandatin e tij në baza ditore – që rrjedh nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara 1244 i vitit 1999, për të kontribuar në një mjedis të sigurt dhe të sigurt, si dhe lirinë e lëvizjes në Kosovë, për përfitimi i të gjitha komuniteteve që jetojnë këtu.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha se “Prishtina planifikon ta marrë Valacin në veri të Kosovës dhe ky do të ishte një lajm i vështirë. Si e shihni këtë deklaratë dhe a do të qëndrojë mënjanë KFOR-i nëse pjesëtarët e Policisë Speciale të Kosovës ndërhyjnë sërish në veri?”

Nuk do të spekuloj për skenarë hipotetikë dhe nuk do të komentoj për çështje politike. Vlera e shtuar e KFOR-it qëndron në paanshmërinë dhe fokusin e tij në zbatimin e përditshëm të mandatit të OKB-së që sapo përshkrova. Kjo është thelbësore për sigurinë e të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë dhe për stabilitetin në mbarë rajonin. Natyrisht, ne po e monitorojmë nga afër situatën dhe po mbajmë një prani të dukshme, të fortë dhe të shkathët në terren, në mbarë Kosovën.

Si i shikoni raportimet e mediave se KFOR-i do të “ballkanizohet” në periudhën e ardhshme, gjegjësisht se shumica e ushtarëve do të jenë nga rajoni, sa i rëndësishëm është angazhimi i vendeve përreth në punën e KFOR-it?

Misioni i KFOR-it i udhëhequr nga NATO ekziston që nga viti 1999. Në të njëjtën kohë, Republika Çeke, Polonia dhe Hungaria u bënë anëtarë të NATO-s. Që atëherë, siç e dini, shumë vende të tjera, përfshirë Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut, janë anëtarësuar gjithashtu në NATO. Situata e sigurisë në Ballkanin Perëndimor është e rëndësishme për të gjithë rajonin euroatlantik dhe është e një rëndësie të veçantë për vendet përreth. Aktualisht, KFOR-i përbëhet nga më shumë se 3700 trupa nga 28 aleatë dhe partnerë të NATO-s. Kjo ilustron qartë angazhimin e fortë kolektiv të NATO-s për sigurinë dhe stabilitetin rajonal.

A do të vazhdojë KFOR-i të punojë në patrullimet e përbashkëta me Ushtrinë Serbe dhe a janë ndërprerë ato gjatë krizës së fundit në veri?

KFOR-i ka shumë vite bashkëpunim të shkëlqyer me Ushtrinë Serbe, në të gjitha nivelet e përgjegjësisë. Duke filluar nga komandanti i KFOR-it e deri te njësitë patrulluese. Komisioni i Përbashkët i KFOR-it për Zbatim të Përbashkët është themeluar në përputhje me Marrëveshjen e Kumanovës në vitin 1999, me qëllim të krijimit të bashkëpunimit efektiv me Ushtrinë Serbe. Unë flas rregullisht me shefin e mbrojtjes së Serbisë – gjeneralin Milan Mojsilovic, duke shfrytëzuar linjën e mirëfilltë të komunikimit të vendosur nga paraardhësit e mi në krye të KFOR-it. KFOR-i do të vazhdojë të punojë ngushtë me Ushtrinë Serbe dhe me organizatat e sigurisë së Kosovës për të garantuar sigurinë në mbarë Kosovën. Kështu, patrullimet e sinkronizuara me ushtrinë serbe do të vazhdojnë përgjatë kufirit administrativ.

A ka rrethana në të cilat KFOR-i do të lejonte që forcat e FSK-së të vijnë në veri të Kosovës?

Forca e Sigurisë së Kosovës, sipas një marrëveshjeje të mëparshme, duhet të autorizohet nga komandanti i KFOR-it para çdo dislokimi në veri të Kosovës. Policia e Kosovës mund të lëvizë lirshëm në mbarë Kosovën. NATO pret që institucionet vendase të vazhdojnë t’i përmbahen marrëveshjes. Në javët e para, u takova me krerët kryesorë të institucioneve në Kosovë, të cilët më siguruan se para çdo veprimi, do të kishte koordinim të duhur me KFOR-in dhe se vendosja e FSK-së në veri të Kosovës do të vazhdojë të bazohet në njoftimin dhe miratimin paraprak nga komandanti i KFOR-it./GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin