image Ekspertët bërthamorë të OKB-së vlerësojnë situatën e sigurisë në termocentralin e Zaporizhias

Evropë

Ekspertët bërthamorë të OKB-së vlerësojnë situatën e sigurisë në termocentralin e Zaporizhias

news image

Ekspertët bërthamorë të OKB-së kanë dhënë vlerësimin e tyre për situatën e sigurisë në termocentralin e kontrolluar nga Rusia në Zaporizhzhia, duke thënë se “integriteti fizik” i tij është “shkelur” aty për javë të tëra sa ka pasur luftime.

Si Rusia ashtu edhe Ukraina po fajësojnë njëra-tjetrën për dëmin e bombardimeve, me frikën e një katastrofe rrezatimi në stacion, raporton Sky News.

Duke dhënë analizën e tij për sigurinë dhe sigurinë e centralit bërthamor më të madh në Evropë, drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, Rafael Grossi përdori një sistem të koduar me ngjyra semafori për të gjykuar situatën dhe ndau atë në shtatë pika.

Grossi drejtoi një ekip me të cilin vizitoi vendin për të kontrolluar se sa i sigurt është pasi Rusia e kapi atë, por edhe për të parë mirëqenien e stafit ukrainas që ende punon atje.

1. Gjendja e objekteve

Rreth uzinës ka pasur aktivitete ushtarake.

Ekipi ka parë vrima dhe shenja në ndërtesa nga granatimet që do të thotë se integriteti fizik i objektit është cenuar jo një herë, por disa herë, pohoi zoti Grossi.

“Është e qartë se ka shumë luftime në rajon”, është shprehur ai.

2. Sistemet e sigurisë

Ai tha se shumica prej sistemeve duke punuar relativisht mirë, por ka pasur ndërprerje.

Sipas tij disa prej tyre kanë të bëjnë me prishjen fizike të kabllove dhe disa nuk janë kthyer plotësisht në vend.

3. Kushtet e funksionimit për stafin –

Grossi tha se kjo ishte një nga pikat kryesore shqetësuese në këtë situatë, duke u shprehur se megjithëse fabrika vazhdon të funksionojë dhe “ekziston një mënyrë profesionale e punës”.

“Uzina po funksionon, ka një marrëdhënie profesionale midis këtyre ekspertëve, ata janë të gjithë ekspertë bërthamorë, kështu që e dinë se çfarë po bëjnë dhe çfarë po flasin. Por ata janë qenie njerëzore dhe kjo është një luftë po prek ata dhe familjet e tyre”.

4. Furnizimi me energji jashtë vendit

“Nëse nuk keni furnizim me energji jashtë vendit, sistemet e ftohjes për reaktorët nuk mund të funksionojnë dhe nëse ata nuk mund të punojnë, kjo mund të çojë në një aksident të madh”, u shpreh ai.

Tutje, ai shtoi se ka pasur disa raste kur ka pasur ndërprerje në një ose dy linja që ushqejnë impiantin nga jashtë, derisa për momentin janë duke punuar të dyja linjat.

5. Zinxhiri logjistik

Kjo kategori ka të bëjë me furnizimet dhe gjëra të tilla si pjesë këmbimi, të cilat nevojiten të gjitha për një objekt të madh industrial.

“Hetuam mjaft për këtë, po diskutonim me njerëzit në terren dhe përshtypja që ata na dhanë është se nuk ka probleme”, tha Grossi.

6. Monitorimi i rrezatimit dhe reagimi emergjent

Sa i përketë kësaj, ai tha se ka pasur disa ndërprerje të plota, duke shtuar se disa sisteme po funksiononin mirë.

7. Komunikimet e besueshme me rregullatorin

Sa i përketë komunikimit me rregullatorin, ai tha se në këtë pikë ka disa vështirësi.

“Një funksion operativ me disa vështirësi”, u shpreh Grossi.

/GazetaSinjali/