image Dyfishohen kërkesat e kosovarëve për pasaportën shqiptare

Shqipëri

Dyfishohen kërkesat e kosovarëve për pasaportën shqiptare

news image

Zëvendësministri i Punëve të Brendshëm i Shqipërisë, Andi Mahila, ka bërë të ditur se kërkesat për pasaportën e shtetit shqiptar janë rritur. Ai ka shtuar se kosovarët janë të parët për nga numri, të cilët dëshirojnë që të pajisën me pasaportën e Shqipërisë

Zëvendësministri i Punëve të Brendshme të Shqipërisë, Andi Mahila, ka treguar statistika për mediumin TV Klan, ku ka thënë se “Ka një rritje të kërkesave për fitimin e shtetësisë shqiptare. Nga 2019 ku kemi pasur 485 kërkesa aplikime për përfitimin e shtetësisë shqiptare, në 2022 deri tani kemi 834 kërkesa. Pra kemi një dyfishim të numrit të kërkesave të shtetasve të huaj për fitimin e shtetësisë shqiptare”.

Sipas tij, kosovarët janë të parët që dëshirojnë të pajisen me nënshtetësinë shqiptare, ndërsa pasohen nga turqit të cilët gjithashtu duan pasaportën e Shqipërisë.

Shtetas të shteteve të tjerë që kërkojnë nënshtetësinë shqiptare janë ata që janë martuar me shtetas shqiptar, në numër të paktë janë shtetas të BE që jetojnë dhe punojnë prej vitesh në Shqipëri”, ka treguar Mihila.

Ai ka shpjeguar dhe ligjin për shtetësinë, ku ka thënë se “ligji iu ka dhënë mundësinë e përfitimit të shtetësisë shqiptare edhe me origjinë. Pra ata shtetas, prindërit e të cilëve kanë qenë me shtetësinë shqiptare, sot marrin me një procedurë më të thjeshtë shtetësinë shqiptare”.

Tutje, ai ka dhënë detaje se sa vite duhet të qëndrosh në Shqipëri për t’u pajisur më shtetësinë shqiptare.

Shtatë vjet i duhen një shtetasi të huaj të qëndroj në Shqipëri pa shkëputur, që të marrë nënshtetësinë shqiptare.

Përveç kësaj, ka një mënyrë tjetër që pritja ulët, dhe ajo është kur ndodh një martesë me një shtetas apo shtetase shqiptare dhe në raste të tilla duhet të qëndrojë vetëm tre vjet në shtetin shqiptar që t’i mundësohet aplikimi për nënshtetësinë shqiptare.

/GazetaSinjali/