image Cilësia e jetesës në Zvicër, cilat vende prijnë

Botë

Cilësia e jetesës në Zvicër, cilat vende prijnë

news image

Cilësia e jetës është e lartë në Zvicër, por nuk është e njëjtë në të gjitha rajonet. Zvicra gjermano-folëse është rajoni që ofron më shumë mundësi për të gjetur një vendndodhje të përshtatshme, shkruan Ticinonews, përcjell Sinjali.

Asnjë nga komunat në Ticino dhe Zvicra frënge-folëse nuk janë ndër 50 më të mirat. Më e mira në jug të Alpeve është Collina d’Oro në të 90-tën vend. Ky është rezultati i një studimi të kryer nga firma konsulente IAZI për Handelszeitung.

50 KRITERET E MARRA

I cilësuar si studimi “më gjithëpërfshirës” i këtij lloji në nivel kombëtar, ky raport u hartua mbi bazën e rreth pesëdhjetë kritereve si taksat, mjediset rekreative dhe shkollore, mbështetja për të moshuarit, çerdhet, numri i vendeve të punës, sigurinë, transportin, pasurinë e paluajtshme dhe ekologjinë. Për secilin kriter, bashkitë u renditën nga vendi i parë deri 944. Renditja e fundit korrespondon me numrin e vendndodhjeve të ekzaminuara (vetëm ato me të paktën 2000 banorë janë marrë në konsideratë), transmeton Sinjali.

TICINO

Edicioni i dytë i renditjes së “komunave më të mira në Zvicër”, i publikuar në faqen e së përjavshmes në gjermanisht, jep një rezultat të qartë për komunat e zonës latine: si Romandie ashtu edhe Ticino janë gjerësisht në fund të listës së top 100, e cila shfaqet vetëm me Collina d’Oro, në vendin e 90-të. Nga rajoni frëngjishtfolës janë Pregny-Chambésy (GE, rang 63 °), Saint-Sulpice (VD, 69 °), Carouge (GE, 73 °) dhe Lutry (VD, 95 °). Qendrat e mëdha të Ticino janë të gjitha shumë poshtë tabelës së mesme: Locarno 502 °, Lugano 534 °, Mendrisio 619 ° dhe Bellinzona 746 °. Riviera është në pozitën e 927-të.

CILËSIA E JETËS

Në krye janë vendet në Zug, Cyrih dhe Zvicra Qendrore. Ashtu si vitin e kaluar, treshja Çam (ZG), Zug dhe Risch (ZG) janë në podium, por Çami ka marrë kryesimin nga Risch. Pasuar nga Altendorf (SZ, i 4-ti), Walchëil (ZG) Meggen (LU), Meilen (ZH) Hergiswil (NW), Hünenberg (ZG) dhe Baar (ZG, i 10-ti).

POSHTË RANGIMIT

Në fund janë Mümlisëil-Ramisëil (JP, 944 °), Tramelan dhe Valbirse, dy komuna në Jura Bernese. Në pjesën më të thellë të renditjes ka edhe një numër të madh komunash Bernese dhe Solothurn, por asnjë nga zona e Cyrihut apo Zvicra qendrore.

/GazetaSinjali/