image Cilat janë shtetet me inteligjencën më të lartë në vitin 2022?
[wp-story id="814678"]

Kuriozitete

Cilat janë shtetet me inteligjencën më të lartë në vitin 2022?

news image

Testi ndërkombëtar i IQ-së (ose Koeficienti i Inteligjencës) është përdorur prej më shumë se një shekulli nga komuniteti psikologjik, si një matës relativisht i besueshëm i inteligjencës.

Ky test është krijuar për të matur aftësitë konjitive të një personi, përfshi aftësitë e tij për të zgjidhur problemet, të menduarit abstrakt dhe njohuritë e përgjithshme.

Të dhënat e reja të mbledhura nga kompania finlandeze Ulster Institute, konfirmuan edhe një herë se Japonia është ende një nga vendet më inteligjente në botë.

Rezultatet konfirmojnë se japonezët janë shumë të aftë në zgjidhjen e problemeve dhe në vendimmarrje. Përparimi teknologjik i Japonisë mendohet të jetë një faktor i rëndësishëm për këtë.

Vendi ka dhjetëra kompani lider në botë në një sërë industrish si elektronika, prodhimi i automobilave apo farmaceutika. Në fakt, Japonia shpesh konsiderohet si lideri global në inovacionin teknologjik.

Një fuqi tjetër thelbësore e Japonisë është sistemi arsimor. Universitetet japoneze janë ndër më të njohurat dhe shumë prej tyre gjenden të renditura ndër institucionet me performancën më të lartë në botë.

Studimi i vitit 2019: Raporti ‘Inteligjenca e Kombeve’

Publikimi i Institutit Ulster, i titulluar ‘The Intelligence of Nations’, ka vlerësuar rregullisht mesataren e IQ-së së vendeve të ndryshme. Rezultatet nga hulumtimi i publikuar në vitin 2019, janë si më poshtë:

ShtetiIQ mesatare
1.Japonia106.49
2.Tajvani106.47
3.Singapori105.89
4.Hong Kongu105.37
5.Kina104.10
6.Koreja e Jugut102.35
7.Bjellorusia101.60
8.Finlanda101.20

Të dhënat e reja në vitin 2022: Testi i IQ në mbarë botën

Testi Botëror i IQ-së nga Worldwide Population Review, ka matur inteligjencën e njerëzve në mbi 100 vende të botës, raporton Euronews albania.

Këto janë 25 shtetet me IQ-në më të lartë në vitin 2022:

 1. Japonia
 2. Tajvani
 3. Singarpori
 4. Hong Kongu
 5. Kina
 6. Koreja e Jugut
 7. Bjellorusia
 8. Finlanda
 9. Liechtenstein
 10. Gjermania
 11. Holanda
 12. Estonia
 13. Luksemburgu
 14. Macau
 15. Kambodia
 16. Kanadaja
 17. Australia
 18. Hungaria
 19. Zvicra
 20. Mbretëria e Bashkuar
 21. Groenlanda
 22. Korea e Veriut
 23. Sllovenia
 24. Zelanada e Re
 25. Austria.

/GazetaSinjali/