image Çfarë dimë për rastet e reja të lisë së majmunit
[wp-story id="814678"]

Shëndetësi

Çfarë dimë për rastet e reja të lisë së majmunit

news image

Provat e reja tregojnë se infeksionet e reja janë të mundshme te njerëzit që kanë marrë vaksinën kundër lisë së majmunit. Të dhënat e kaluara kanë treguar se vaksina ishte të paktën 85% efektive.

Ekspertët shëndetësorë rekomandojnë që individët në rrezik të shmangin sjelljet më të rrezikshme derisa të vaksinohen plotësisht.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi në fillim të kësaj jave se infeksione të reja janë raportuar te njerëzit që ishin vaksinuar kundër lisë së majmunit

Ka të dhëna të kufizuara të disponueshme për efikasitetin e vaksinës JYNNEOS, kështu që do të duhet kohë për të kuptuar se sa efektive është në parandalimin e infeksionit.

Të dhënat nga vitet 1980 kanë treguar se vaksina ishte të paktën 85% efektive, megjithatë, disa ekspertë shëndetësorë presin që ky numër të ndryshojë në shpërthimin aktual.

“Fakti që ne po fillojmë të shohim disa raste të reja është gjithashtu një informacion vërtet i rëndësishëm sepse na tregon se vaksina nuk është 100% efektive në çdo rrethanë të caktuar, qoftë parandaluese apo pas ekspozimit. Ne nuk mund të presim efektivitet 100% për momentin bazuar në këtë informacion në zhvillim,” u tha Dr.Konferencën për shtyp të OBSH-së.

Sa të shpeshta janë infeksionet e reja?

Oladele A. Ogunseitan , PhD, një profesor i shëndetit të popullsisë dhe parandalimit të sëmundjeve dhe kryetar presidencial i Universitetit të Kalifornisë në UC Irvine, thotë se të dhënat e kaluara zbuluan se goditja ishte afër 85%, por është e paqartë se sa efikase do të jenë injeksionet në shpërthimin aktual.

Dr. Carl Fichtenbaum , një profesor klinik në Divizionin e Sëmundjeve Infektive në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit të Cincinnati, thotë se vaksina nuk është testuar te njerëzit në një masë të madhe, kështu që 85% është me të vërtetë një vlerësim i gabuar.

Një raport i fundit nga Franca që gjurmoi rastet e reja të lisë së majmunëve midis muajit maj dhe korrik 2022 zbuloi se nga 276 individët e vaksinuar të përfshirë, 12 persona (4 %) kishin një rast përparimtar.

Dhjetë u infektuan brenda pesë ditëve pasi u vaksinuan dhe dy u infektuan 22 dhe 25 ditë pas vaksinimit.

Simptomat e këtyre rasteve të fundit të lisë së majmunit përfshinin ethe, ënjtje të nyjeve limfatike, dhimbje të fytit, dhimbje trupi, kollë dhe lezione të lëkurës.

Asnjë nga individët që zhvilloi një rast përparimtar nuk kishte nevojë të shtrohej në spital.

Ogunseitan dyshon se efikasiteti i vaksinës mund të jetë më i ulët pasi kërkohen dy doza për mbrojtje optimale dhe shumica e individëve të kualifikuar kanë marrë vetëm një dozë të vetme deri më tani për shkak të mungesës së furnizimit.

Vaksina është duke u administruar edhe për disa njerëz që kohët e fundit janë ekspozuar ndaj dikujt që është i infektuar me lijë të majmunit. Në këto raste, vaksina është krijuar për të reduktuar ashpërsinë e infeksionit, jo për të parandaluar infeksionin krejtësisht.

Sipas Ogunseitan, ka gjithashtu raporte se disa departamente lokale shëndetësore po administrojnë doza më të vogla të vaksinës për të zgjeruar numrin e njerëzve që mund të vaksinohen. Kjo mund të ketë një ndikim në efikasitetin, thotë Ogunseitan. “Është e rëndësishme të dihet nëse infeksionet e reja janë për njerëzit që kanë marrë vetëm një ose dy doza,” shtoi ai.

Pse mund të ndodhin infeksione të reja?

Infeksione të reja janë raportuar për disa sëmundje virale, duke përfshirë lija e dhenve – Variqela, COVID -19 dhe gripi.

Asnjë vaksinë nuk mund të jetë 100 për qind efektive, megjithëse disa afrohen. Ato mund të parandalojnë sëmundjen në shumicën dërrmuese të rasteve, përveç kësaj, ato shpesh zvogëlojnë ashpërsinë e sëmundjes tek njerëzit që përfundojnë të sëmurë.

Për më tepër, fuqia e sistemit imunitar të njerëzve ndryshon, dhe individë të caktuar mund të mos kenë një përgjigje imune mjaft të fortë për të shmangur sëmundjen edhe nëse janë plotësisht të imunizuar.

“Si gjithmonë, ata me imunosupresion, kancer, pacientë të transplantuar dhe personat me HIV që kanë një numër më të ulët të limfociteve CD4+ nën 350 qeliza/mm3 do të kishin më shumë gjasa të mos reagojnë mirë ndaj vaksinës dhe të kenë një infeksion të ri”, tha Fichtenbaum. Njerëzit më të vjetër se 60 vjeç gjithashtu ka të ngjarë të jenë më pak të mbrojtur, shtoi Fichtenbaum.

Si të mbroheni nga lija e majmunit?

Merrni tre hapat e mëposhtëm për të parandaluar marrjen/infektimin e lisë së majmunit:

  1. Shmangni kontaktin e ngushtë lëkurë më lëkurë me njerëzit që kanë një skuqje që duket si lijë e majmunit. Mos prekni skuqjen ose zgjeben e një personi me lijë të majmunit
  2. Mos puthni, përqafoni, ose bëni seks me dikë me lijë të majmunit.
  3. Shmangni kontaktin me objektet dhe materialet që ka përdorur një person me lijë të majmunit.
  4. Mos ndani enët e ngrënies ose gotat me një person me lisë majmuni.
  5. Mos trajtoni ose prekni shtratin, peshqirët ose veshjet e një personi me lijë të majmunit.
  6. Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni një dezinfektues duarsh me bazë alkooli, veçanërisht përpara se të hani ose të prekni fytyrën dhe pasi të përdorni banjën.

Ekspertët gjithashtu paralajmërojnë shmangien e kontaktit me njerëz të cilët janë të infektuar me lijën e majmunit, edhe nese ata janë të vaksinuar, rekomandohet deri në dy javë shmangie. “Njerëzit që janë vaksinuar duhet të vazhdojnë të praktikojnë sjellje parandaluese dhe të mos ekspozohen ndaj situatave që ka të ngjarë të çojnë në ekspozim ndaj virusit,” tha Ogunseitan.

Fichtenbaum thotë se ne ende po mësojmë se sa të zakonshme janë infeksionet e reja dhe nuk kemi historikun më të mirë për parandalimin e përhapjes së sëmundjeve infektive gjatë emergjencave të shëndetit publik. “Koha do të tregojë se sa përparime do të ndodhin,” shtoi ai.

Në fund të fundit: Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi në fillim të kësaj jave se infeksione të reja janë raportuar te njerëzit që ishin vaksinuar kundër lisë së majmunit. Ka të dhëna të kufizuara të disponueshme për efikasitetin e vaksinës së lisë së majmunit, kështu që do të duhet kohë për të kuptuar se sa efektive është në parandalimin e infeksionit. Ndërkohë, ekspertët e shëndetit rekomandojnë që individët në rrezik të shmangin sjelljet më të rrezikshme derisa të vaksinohen plotësisht.

/GazetaSinjali/