image Caktohet data e gjyqit ndaj ish-presidentit amerikan, Donald Trump

Botë

Caktohet data e gjyqit ndaj ish-presidentit amerikan, Donald Trump

news image

Ish-presidenti amerikan Donald Trump do të dalë para trupës gjyqësore më 4 mars 2024 në Uashington, DC në lidhje me akuzat për përpjekje për të përmbysur rezultatin e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020.

“Publiku ka të drejtë për një zgjidhje të shpejtë dhe efikase të kësaj çështjeje”, tha gjykatësja federale Tanya Chatkan pasi shpalli vendimin e saj.

Më herët, Chatkan kishte paralajmëruar avokatët e Trump se nuk do të kishin kohën që kërkuan për t’u përgatitur.

Asaj iu kërkua të gjente një kompromis midis dy propozimeve shumë të ndryshme: Prokurori i Posaçëm Jack Smith donte që gjyqi të fillonte në Uashington më 2 janar dhe të zgjaste jo më shumë se katër deri në gjashtë javë. Në vend të kësaj, avokatët e Trump kanë kërkuar një gjyq në prill 2026, shumë muaj pas zgjedhjeve presidenciale të nëntorit 2024, me arsyetimin se atyre u duhet shumë kohë për të studiuar provat që ka mbledhur qeveria.

Trump i ka hedhur poshtë të 4 akuzat penale kundër tij, duke pretenduar se janë përpjekje të motivuara politikisht për ta penguar kthimin e tij në pushtet, raporton abc news.

Ai është deklaruar i pafajshëm për tre prej akuzave, ndërsa më 6 shtator do të dalë para gjykatës së Xhorxhisë për rastin e katërt.

Ish-presidenti gjithashtu pretendon, pa dhënë asnjë provë, se Chatkan është e njëanshëm ndaj tij.

Një nga avokatët e tij, John Lauro, tha se mbrojtjes i duhej më shumë kohë për t’u përgatitur.

“Liria dhe jeta e këtij njeriu janë në rrezik dhe ai ka të drejtë për përfaqësim adekuat. Ne nuk mund ta bëjmë këtë brenda afatit kohor të caktuar nga qeveria,” pohoi ai.

Prokurorët, megjithatë, theksuan se shumica e provave janë në domenin publik, të përbërë nga deklaratat e vetë Trump dhe dokumentet e kongresit.

Prokurorët thanë se i kanë dorëzuar mbrojtjes 12.8 milionë prova.

Chatkan komentoi se ekipi ligjor i Trump duhet të kishte filluar tashmë punën e tyre pasi ata “e dinin se kjo do të ndodhte”.

Në Xhorxhi, ku Trump akuzohet se po përpiqej të përmbysë zgjedhjet mbarëkombëtare, Prokurori i Përgjithshëm Fannie Willis ka kërkuar që gjyqi i tij të caktohet gjithashtu më 4 mars.

Një nga të pandehurit e tij, ish-shefi i stafit të Shtëpisë së Bardhë, Mark Meadows, po lobon që gjyqi të zhvendoset në gjykatë federale dhe jo në gjykatë, ku ai beson se mund të trajtohet në mënyrë më të favorshme.

Më 25 mars, në Nju Jork do të fillojë gjyqi i Trump për një tjetër çështje, që ka të bëjë me blerjen e heshtjes së një ish-ylli porno.

Më 20 maj, ai do të dalë në gjyq në Florida me akuzën e mbajtjes së paligjshme të dokumenteve të klasifikuara pas largimit nga Shtëpia e Bardhë dhe pengimit të drejtësisë.

/GazetaSinjali/