image Biden për Madeleine Albright: Ishte gjithmonë një forcë për lirinë

Botë

Biden për Madeleine Albright: Ishte gjithmonë një forcë për lirinë

news image

Madeleine Albright, gruaja e parë sekretare e shtetit të ShBA-së, e cila ndihmoi në drejtimin e politikës së jashtme perëndimore pas Luftës së Ftohtë, ka vdekur në moshën 84-vjeçare.

Për vdekjen e saj ka ka shkruar presidenti Joe Biden i cili ka thënë se Madeleine Albright ishte një forcë.

Ai përmes një postimi në Facebook ka shkruar se:

Të saj ishin duart që kthyen baticën e historisë.

Si vajzë e re, ajo gjeti një shtëpi në Shtetet e Bashkuara- pasi familja e saj u largua nga vendi i tyre i Çekosllovakisë gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe Perdja e Hekurt zbriti në Evropën Qendrore dhe Lindore. Babai i saj, diplomat, u shënua për vdekje nga regjimi sovjetik. Ajo e kaloi pjesën tjetër të ditëve të saj duke mbrojtur lirinë nëpër botë dhe duke ngritur lart ata që vuajtën nën shtypje.

Ajo ishte një emigrante që po ikte nga persekutimi. Një refugjat që ka nevojë për strehë të sigurt. Dhe si shumë para saj – dhe pas – ajo ishte krenare amerikane.

Për ta bërë këtë vend që ajo e donte edhe më mirë – ajo sfidoi konventën dhe theu pengesat përsëri dhe përsëri. Si nënë e devotshme e tre vajzave të dashura, ajo punoi pa u lodhur duke i rritur ato ndërsa fitoi diplomën e doktoraturës dhe filloi karrierën. Ajo i çoi talentet e saj së pari në Senat si staf për senatorin Edmund Muskie, ndjekur nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare nën Presidentin Carter. Dhe më pas në Kombet e Bashkuara ku ajo shërbeu si ambasadore e SHBA-së, dhe në fund, bëri histori si gruaja jonë e parë sekretare e shtetit, e emëruar nga Presidenti Clinton.

Një studjuese, mësuese, autore bestseller, dhe më vonë biznesmene e arritur, Sekretarja Albright vazhdoi të këshillojë presidentët dhe anëtarët e Kongresit me aftësi të papajtueshme dhe akumen diplomatik. Në çdo rol, ajo përdorte intelektin e saj të ashpër dhe zgjuarsinë e mprehtë – dhe shpesh koleksionin e saj të pakrahasueshëm të kunjave – për të avancuar sigurinë kombëtare të Amerikës dhe për të promovuar paqen në botë. Amerika nuk kishte kampione më të përkushtuar të demokracisë dhe të drejtave të njeriut sesa sekretarja Albright, e cila njihte personalisht dhe shkroi fuqishëm rreziqet e autokrac

Puna me Sekretaren Albright gjatë viteve 1990 ishte ndër pikat kryesore të karrierës sime në Senatin e Shteteve të Bashkuara gjatë mandatit tim në Komitetin e Marrëdhënieve me Jashtë. Ndërsa bota ripërcaktoi veten në vazhdën e Luftës së Ftohtë, ne ishim partnerë dhe miq që punonim për të mirëpritur demokracitë e sapoçliruara në NATO dhe për t’u përballur me tmerret e gjenocidit në Ballkan.

Kur mendoj për Madeleine, gjithmonë do ta kujtoj besimin e saj të zjarrtë se “Amerika është kombi i pashlyeshëm. ”

Në vitet pasi ajo u largua nga qeveria, Sekretarja Albright nuk u largua kurrë nga ai besim. Si Kryetare e Institutit Kombëtar Demokratik për më shumë se dy dekada, dhe përmes organizatave të tjera që ajo këshilloi, ajo vazhdoi të kampionojë parimet demokratike si jetike të rëndësishme për interesat e Amerikës për liri, prosperitet dhe siguri.

Ajo vazhdoi të mentorojë dhe ushqejë gjenerata të reja ekspertësh të politikës së jashtme në Universitetin Georgetown, Qendrën Korbel për Studime Ndërkombëtare në Universitetin e Denverit, me emrin e babait të saj, dhe jo vetëm Si gjithmonë, ajo ndau gjerësisht pasqyrën dhe mençurinë e saj, por ajo ishte veçanërisht e përkushtuar për të mbështetur gjeneratën e ardhshme të grave lidere, përfshirë përmes themelimit të Institutit Albright për Çështjet Globale në Kolegjin Wellesley.

Madeleine ishte gjithmonë një forcë për mirësinë, hirin dhe mirësjelljen – dhe për lirinë.

Jill dhe mua do të më mungojë shumë dhe do t’i dërgojmë dashurinë dhe lutjet tona vajzave të saj, Alice, Anne dhe Katie, motrës së saj Kathy, vëllait të saj John, gjashtë nipërve dhe mbesave të saj.

/GazetaSinjali/