image BE-ja bie dakord që shmangia e sanksioneve të bëhet krim, a do të dënohet Serbia sipas kësaj liste?
[wp-story id="814678"]

Botë

BE-ja bie dakord që shmangia e sanksioneve të bëhet krim, a do të dënohet Serbia sipas kësaj liste?

news image

Anëtarët e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord unanimisht të shtojnë shmangien e sanksioneve në listën e krimeve të BE-së, ndërsa blloku vazhdon të kërkojë mënyra për të ndëshkuar Rusinë për luftën e saj në Ukrainë.

Blloku prej 27 anëtarëve tha se ra dakord të hënën të shtonte shkeljen e masave kufizuese në listën e krimeve të përfshira në Traktatin mbi Funksionimin e BE-së.

Lëvizja pritet të sigurojë që shtetet anëtare të ndajnë të njëjtin përkufizim ligjor se çfarë përbën shkelje të masave kufizuese dhe çfarë ndëshkimesh duhet të zbatohen.

Kjo pritet të zbusë shqetësimet se shkallët e ndryshme të zbatimit të sanksioneve nga çdo vend individual mund të rrisin rrezikun që masat e BE-së të anashkalohen, duke lejuar personat dhe kompanitë e përcaktuara të kenë akses në asetet e tyre dhe të mbështesin ato të synuara nga blloku.

Marrëveshja vjen pasi BE-ja ka miratuar një numër të paprecedentë sanksionesh që synojnë Rusinë në përgjigje të pushtimit të saj në Ukrainë në fund të shkurtit.

Që kur Kremlini aneksoi Krimenë nga Ukraina në vitin 2014, BE-ja ka vendosur ngrirje të aseteve dhe kufizime të udhëtimit për 1241 persona dhe 118 subjekte.

BE-ja thotë se sanksionet synojnë ekonominë e Rusisë në një përpjekje për të penguar aftësinë e saj për të vazhduar luftën.

Komisioni Evropian, dega ekzekutive e unionit, tani ka për detyrë të paraqesë një propozim për përcaktimin e veprave penale dhe dënimet e shkeljeve, i cili më pas do të diskutohet dhe miratohet nga këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian.

/GazetaSinjali/