image Ukraina kërkon përjashtimin e Rusisë nga INTERPOL-i - Sinjali

Ukraina kërkon përjashtimin e Rusisë nga INTERPOL-i

news image

Ukraina ka kërkuar që Rusia të përjashtohet nga Organizata Ndërkombëtare Kriminale e Policisë, e njohur zakonisht si Interpol, duke e akuzuar atë për abuzim me organizatën dhe përdorimin e saj për të synuar kundërshtarët politikë në mbarë botën dhe në Ukrainë, shkruan Ruth Michaelson e Guardian.

Ministri ukrainas i punëve të brendshme Denis Monastyrsky kërkoi dëbimin e menjëhershëm të Rusisë përmes Facebook. “Rusia duhet të përjashtohet nga Interpoli për shkeljen e parimeve të saj themelore dhe keqpërdorim masiv të mjeteve dhe shërbimeve për të mbuluar krimet e saj dhe për të përndjekur armiqtë politikë, veçanërisht në Ukrainë,” raportoi organizata ukrainase e transmetimit Hromadske.

Interpoli është një forcë policore mbikombëtare e përqendruar në shkëmbimin e informacionit midis 195 shteteve të tij anëtare, kryesisht përmes sistemit të njoftimit të kuq që synon të paralajmërojë vendet anëtare për lëvizjen ndërkufitare të kriminelëve.

Në vitet e fundit ajo ka tërhequr gjithnjë e më shumë kritika për abuzimin e sistemit të njoftimit të kuq nga regjimet shtypëse, përfshirë Rusinë, ku kombet antidemokratike e përdorin atë për të flamuruar disidentët politikë në mërgim ose për t’i shpëtuar abuzimit, në vend të atyre që u dëshmuan se kryejnë krime.

Ish-ambasadori amerikan në Moskë, Michael McFaul, tha se Rusia duhet të përjashtohet nga Interpoli në vitin 2018, kur kritikët paralajmëruan se një gjë e tillë rrezikonte ta kthente atë në një strehë për kriminelët.

Është e paqartë se si mund të funksionojë procesi për të përjashtuar një shtet anëtar nga sekretariati i përgjithshëm i Interpolit, apo nëse një veprim i ngjashëm është ndërmarrë ndonjëherë më parë.

Aktualisht vetëm Koreja e Veriut është i vetmi vend i madh që është anëtar i Kombeve të Bashkuara, por jo pjesë e Interpolit.

Tajvani ka bërë një fushatë prej kohësh për t’u ripranuar në Interpol, pasi u detyrua të tërhiqej nga organizata kur Kina u bë anëtare në 1984. /GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin