image Studimi: Nivelet e larta të testosteronit te burrat më të moshuar të lidhura me rrezik të rritur të fibrilacionit atrial

Shëndeti

Studimi: Nivelet e larta të testosteronit te burrat më të moshuar të lidhura me rrezik të rritur të fibrilacionit atrial

news image

Fibrilacioni atrial (AFib) prek miliona njerëz vetëm në Shtetet e Bashkuara. Mosha e rritur është një faktor risku për AFib, por shumë faktorë tjerë risku nuk janë aq të kuptueshëm. Hulumtuesit janë të interesuar për faktorët shtesë që rrisin shanset e një personi për të zhvilluar AFib.

Rezultatet e një studimi të fundit gjetën se tek burrat më të moshuar, nivelet më të larta të testosteronit janë të lidhura me një rrezik të rritur për AFib. Trajtimi i problemeve kardiovaskulare te të rriturit është një fushë kritike e shëndetit.

Fibrilacioni atrial (AFib) është një ritëm i zakonshëm dhe problematik i zemrës, dhe hulumtuesit janë të interesuar për të kuptuar faktorët e rrezikut të tij, shkruan Medical News.

Një studim i publikuar në eClinicalMedicine shqyrtoi lidhjen mes niveleve të testosteronit dhe AFib në më shumë se 4,500 pjesëmarrës burra. Hulumtuesit gjetën se burrat më të moshuar me nivele më të larta të testosteronit qarkullues ishin në një rrezik të rritur për AFib. Rezultatet theksojnë rëndësinë e monitorimit të duhur për AFib dhe nivelet e testosteronit te burrat më të moshuar.

Siç vazhdon hulumtimi, mjekët mund të duhet të marrin parasysh rreziqet e AFib kur ndihmojnë burrat më të moshuar të vlerësojnë rreziqet e terapisë me testosteron.

Fibrilacioni atrial: Rreziqet dhe faktorët e rrezikut

Fibrilacioni atrial ndodh kur dhomat e sipërme të zemrës bëjnë ritme të pa rregullta. AFib është lloji më i zakonshëm i aritmive të zemrës, sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). CDC gjithashtu vlerëson se deri në vitin 2030, 12.1 milion njerëz në SHBA do të kenë AFib.

AFib mund të jetë e rrezikshme sepse rrit rrezikun e gjakut të thyer, që mund të çojë në goditje në tru.