image Sindroma Piriformis, pse ndihet si dhimbje e nervit shiatik?

Shëndeti

Sindroma Piriformis, pse ndihet si dhimbje e nervit shiatik?

news image

Kur muskuli piriformis shtyp nervin shiatik dhe për këtë arsye simptomat mund të jenë shumë të ngjashme me ato të dhimbjes së nervit shiatik.

Çfarë është sindroma piriformis?

Sindroma Piriformis ndodh kur muskuli piriformis shtyp nervin shiatik, duke çuar në një sërë simptomash, duke përfshirë dhimbjen në muskujt gluteal dhe/ose poshtë këmbës.

Çfarë është muskuli piriformis?

Piriformis është një muskul i gjatë dhe i sheshtë që shkon në mënyrë tërthore në trup, nga pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore, përmes muskujve gluteal dhe ngjitet në pjesën e sipërme të kofshëve. Muskuli gjendet në të dy anët e trupit dhe luan një rol kyç në rrotullimin e ijeve, duke ndikuar pothuajse në çdo lëvizje të poshtme të trupit.

Çfarë është nervi shiatik?

Nervi shiatik është nervi më i madh dhe më i gjatë në trup. Ai kalon nga pjesa e poshtme e shpinës përmes ijeve dhe muskujve gluteal në secilën këmbë.

Dallimi midis sindromës piriformis dhe dhimbjes së nervit shiatik – Të dyja kushtet kanë simptoma të ngjashme, pasi të dyja shkaktohen nga një ngjeshje e nervit shiatik. Shiatiku zakonisht shkaktohet nga një hernie diskale, stenozë kurrizore ose rritje e tepërt e kockave, e cila zakonisht çon në mpirje dhe dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës dhe poshtë këmbës. Sindroma Piriformis, nga ana tjetër, zakonisht shtyp vetëm në një zonë të nervit shiatik. Simptomat ndonjëherë janë më të lokalizuara, por mund të ndihen të ngjashme me dhimbjet e nervit shiatik. Stërvitja e tepërt dhe lëvizjet e përsëritura mund të jenë të dëmshme, por po ashtu edhe qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore.

Trajtimi

Trajtimi zakonisht përshtatet me atë që shkakton sindromën piriformis, inflamacioni është më i lehtë për t’u trajtuar. Fillimisht, rekomandohet pushim nga aktivitetet që mund të përkeqësojnë simptomat.

Si të parandaloni sindromën piriformis?

Ka disa gjëra që mund të bëhen për të parandaluar episodet e përsëritura të sindromës piriformis, duke përfshirë ushtrimin e rregullt dhe qëndrimin e mirë. Me trajtim adekuat, simptomat e sindromës piriformis shpesh zgjidhen brenda disa ditësh ose javësh. Ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në parandalimin e përsëritjes së saj

(Ky është një artikull informues dhe nuk zëvendëson këshillat e mjekut).

/GazetaSinjali/