image Shqipëria pati 3.8 milionë turistë më pak në 2020-ën
[wp-story id="814678"]

Shqipëri

Shqipëria pati 3.8 milionë turistë më pak në 2020-ën

news image

2020 ishte një vit i vështirë për turizmin në Shqipëri, pasi pandemia gjunjëzoi një ndër shtyllat kryesore të ekonomisë. Pas një boom-i turistësh në vitin 2019 prej 6.4 milionë, hyrjet e turistëve të huaj u tkurrën ndjeshëm si pasojë e mbylljes së kufijve dhe masave të tjera kufizuese të ndërmarra në kuadër të pandemisë, njofton Instat, transmeton Gazeta Sinjali.

Të dhënat e Instat tregojnë se vizitorët e huaj që erdhën në Shqipëri gjatë 2020-ës arritën në 2.6 milionë, me një rënie të thellë prej 3.8 milionë turistë më pak se në 2019.

Edhe pse shifrat flasin për rreth 900 mijë vizitorë më pak nga Kosova, këto të fundit duket se e kanë shpëtuar turizmin vitin e kaluar pasi përbëjnë rreth 2.2 milionë të totalit të vizitorëve të huaj.

Përgjysmim kanë shënuar edhe hyrjet nga vendet e fqinje e ato të rajonit si Maqedonia e Veriut apo Mali i Zi, ndërsa rënien më të thellë e kanë regjistruar vizitorët nga Polonia dhe Spanja që tejkalon 90% vizitorë më pak të ardhur nga këto vende, shkruan Tch, transmeton Gazeta Sinjali.

Vendosja e masave kufizuese ka penalizuar edhe shqiptarët për të dalë jashtë vendit, pasi sipas të dhënave arritën në 2.9 milionë, nga 5.7 milionë që kaluan kufijtë në 2019, një nga vitet më pozitive për industrinë turistike, si në numër vizitorësh, ashtu edhe në të ardhura.

Pavarësisht goditjes që pësoi turizmi një vit më parë, kreu i Unionit Turistik Shqiptar, Rrahman Kasa, është optimist për rikuperimin e sektorit në 2021, por shton se gjithçka do të varet nga ecuria e pandemisë.

“Nuk mund të flasim për kthim turistësh si në 2019, por kemi shpresa për një vit më të mirë se 2020, duke iu referuar edhe sinjaleve e kontakteve të vazhdueshme që kemi me partnerët, si dhe kontratave. Dy javët e fundit ka filluar të lëvizin pak gjërat, kanë nisur rezervimet. Kryesisht janë nga vendet e Evropës Qendrore, Polonia dhe Rep. Çeke, ka edhe nga vendet nordike”, shprehet Kasa.

Një paketë e dedikuar vetëm për turizmin shton ai do të shpëtonte sektorin nga kolapsi.

“Shumica e agjencive turistike kanë ulur qepenat sepse nuk arrijnë të mbajnë në punë punonjësit, të paguajnë qiratë, taksat. Ajo që do ishte më e favorshme dhe ndihmë konkrete për agjencitë turistike, guidat turistike apo dhe transportin turistik do ishin grantet. Një grant bazuar mbi xhiron apo aktivitetin e viteve të kaluara për mbijetesë le të themi”, tha Rrahman Kasa./Gazeta Sinjali/