image Shkencëtarët rusë krijojnë një ilaç të ri për diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit
[wp-story id="814678"]

Shkencëtarët rusë krijojnë një ilaç të ri për diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit

news image

Studiuesit rus njoftuan zhvillimin e një ilaçi të veprimit të kombinuar bazuar në rrezatimin jonizues dhe toksinën bakteriale. Efekti i tyre i përgjithshëm dukej të ishte 2200 herë më i fortë në krahasim me atë të ushtruar nga rrezatimi dhe toksina, veç e veç. Ilaçi prek qelizat e tumorit në mënyrë selektive duke siguruar diagnostikim dhe trajtim më të mirë të tumoreve malinje. Këto përparime u raportuan në një artikull të botuar në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Kimioterapia përdoret gjerësisht për trajtimin e sëmundjeve kanceroze. Sidoqoftë, shoqërohet me efekte anësore të rënda (humbje e flokëve, të përziera, humbje e oreksit, edemë, anemi, çrregullime të kujtesës etj) pasi ilaçet ndikojnë në trup në total dhe grumbullohen në të gjitha indet normale. Për më tepër, kimioterapia shpesh kërkon administrim të përsëritur të ilaçeve për të kapërcyer propabilitetin e tumorit në relaps. Një ilaç perfekt kundër kancerit duhet të sigurojë një ndikim të fuqishëm në të gjitha qelizat e tumorit njëherësh për të parandaluar rikuperimin e tyre.

Terapia e kombinuar e propozuar dhe realizuar nga shkencëtarët rusë dukej se ishte e suksesshme. “Ashtu si ushtritë moderne vendosin tanke, trupa këmbësorësh dhe artileri, ne gjithashtu luftojmë tumoret duke përdorur disa mekanizma menjëherë: rrezatimi jonizues dhe një toksinë e fortë me origjinë bakteriale”, thotë Andrey Zvyagin, kreu i Departamentit të Inxhinierisë Biomjekësore në Institutin e Mjekësia Molekulare, Universiteti Sechenov.

Ilaçi i ri u testua si në qeliza ashtu edhe në kafshë laboratorike. Në eksperimentet mbi qelizat, efekti i kombinimit ishte 2,200 herë më i fortë se efekti nga përdorimi i veçantë i përbërësve të tij. Efikasiteti i terapisë së kombinuar u konfirmua nga eksperimentet në minj laboratorë. Ilaçi jo vetëm që trajton, por edhe lehtëson vizualizimin e tumoreve, gjë që e bën atë një mjet diagnostikues. Zona e mjekësisë që kombinon diagnostifikimin dhe trajtimin quhet theranostics.

Puna u krye së bashku me shkencëtarë nga N.I. Universiteti Shtetëror Lobachevsky i Nizhny Novgorod, Instituti i Shemyakin-Ovchinnikov i Kimi Bioorganic, një kompani “Amplituda Science and Technology Center”, dhe grupe të tjera kërkimore. E gjithë puna, nga ideja deri në botimin e artikullit, u krye në Rusi.