image Rrezikohen të mos ndahen shtesat nga pakoja emergjente, kjo është arsyeja

Financa

Rrezikohen të mos ndahen shtesat nga pakoja emergjente, kjo është arsyeja

news image

Mosratifikimi i Marrëveshjeve Ndërkombëtare në Kuvendin e Kosovës mund të rrezikojë ekzekutimin e mjeteve financiare nga Pakoja Emergjente Fiskale.

Kjo sipas Ministrisë së Financave do të ndikojë në funksionimin e sektorit privat dhe do të dërgojë në humbje të vendeve të punës.

Zëvendësministri i Financave, Agim Krasniqi, ka thënë tha implementimi i pakos nuk do të bëhet pa rishikim të buxhetit.

“Që në fillim të hartimit të pakos fiskale emergjente është bërë me dije që kjo pako mund të implementohet në tërësi vetëm në rast se bëhet rishikimi i buxhetit. Për tu implementuar komplet pakoja duhet rishikimi i buxhetit në mënyrë që pozicioni që nga bëhen pagesat për masat që kanë qenë dhe janë në kuadër të planit të rimbushen, e atë mundësi e ka vetëm Kuvendi”.

Sipas Krasniqit për të gjetur fonde në implementimin e pakos, do të ketë shkurtime drastike të pagave në sektorin publik.

“Kjo ka të bëjë edhe me marrëveshjet ndërkombëtare për arsye se është vit specifik, të hyrat e rregullta buxhetore priten të zvogëlohen, projeksionet janë rreth 232 milionë. Muajit të parë ende nuk janë kryer pagesat dhe në rishikim i kemi vendos të gjitha fondet që kanë të bëjnë më pakon për rimëkëmbje ekonomike, duke përfshirë edhe pjesën e pagesave që duhet të jetë për punëtorët 170 euro dhe për ata që kanë humbur vendin e punës dhe pagesa e qerave. Momentin që rishikimi përfundon ne jemi të përgatitur fondet, janë aty”, ka thënë Krasniqi për EO.

Krasniqi deklaroi se vendi do të kthehet mbrapa, e që sipas tij, fondet e projektuara prej 620 milionë euro nuk do të jenë më.

“Nëse nuk kalon ky procesi i rishikimit do të jetë problem më gëzua pakon emergjente në të njëjtën kohë rrezikohet funksionimi i pjesës së mbetur të sektorit privat dhe një numër i ri në mungesë të likuiditetit që ata të humbin vendet e punës”, ka thënë Krasniqi. /GazetaSinjali/