image Pse u krijua NATO?

Evropë

Pse u krijua NATO?

news image

Ky samit i sotëm në Washington i NATO-s shënon 75 vjetorin e organizatës.

E themeluar në vitin 1949 – katër vjet pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore për mbrojtjen kolektive të anëtarëve të saj – ajo lidhi sigurinë e SHBA-së me aleatët e saj europianë kundër Bashkimit Sovjetik.

Deri në vitin 1949, diktatori sovjetik Stalini kishte arritur të instalonte qeveri komuniste në shumicën e vendeve të Europës Lindore për të vepruar si një “zonë tampon” për të mbrojtur Bashkimin Sovjetik nga sulmet. Kishte frikë se Bashkimi Sovjetik mund të bënte të njëjtën gjë me vendet në Europën Perëndimore.

Bllokada e Berlinit e vitit 1948 e bindi Perëndimin se ata kishin nevojë për një organizatë mbrojtëse, në rast të një sulmi sovjetik ndaj një vendi kapitalist.

SHBA-ja ishte e shqetësuar se komunizmi tani do të përhapej në vende të tjera dhe formimi i NATO-s nënkuptonte që SHBA-ja mund të vendoste armë në shtetet anëtare.

Organizata pa fundin e komunizmit – mposhti bllokun sovjetik pa gjuajtur asnjë të shtënë. Ajo hyri në luftë për herë të parë në Ballkan në vitet 1990, shkruan BBC.

Më pas u nis në një rrugë të re – të ashtuquajturat operacione “jashtë zonës” përtej kufijve të NATO-s, veçanërisht operacionet e saj në Afganistan dhe luftën më të gjerë kundër terrorit.

/GazetaSinjali/