image Pse prindërit duhet të kërkojnë gjithmonë leje nga fëmijët para se t’i përqafojnë ose puthin?

Këshilla

Pse prindërit duhet të kërkojnë gjithmonë leje nga fëmijët para se t’i përqafojnë ose puthin?

news image

Dëshira për të përqafuar mbesën, nipin ose vetë fëmijën tuaj është ndoshta një nga emocionet më të pastra dhe më të natyrshme që mund t’i vijë në mendje një të rrituri. Në disa vende, një përqafim ose një puthje në faqe është bërë një gjest i zakonshëm dhe një përshëndetje e gëzueshme. Por teksa shumë prej nesh e konsiderojnë përqafimin thjesht një akt të padëmshëm të vullnetit të mirë dhe dashurisë, ka një pikë shqetësimi për psikoterapistët që ata duan ta ndajnë me të gjithë prindërit.

“Pyetja e përqafimit” është bërë objekt debati të ashpër

Së fundmi është shfaqur një postim në Twitter i shkruar nga profesionistja mediatike Rituparna Chatterjee. Menjëherë bëri që njerëzit të diskutojnë se si t’u mësojnë pëlqimin fëmijëve të shkollës parashkollore dhe të mesme.

Rituparna shkroi, “Një vajzë e vogël që unë e njoh nuk i pëlqen të përqafohet apo të mbahet në krahë, nga sa kam vërejtur, përveçse nga prindërit e saj. Fëmija im 6-vjeçar përpëlitet nga përqafimet e të huajve dhe shikon nga ana tjetër kur i kërkohet të përqafojë dikë. Unë e kam trajnuar veten që t’i pyes fëmijët: “A mund t’ju përqafoj?” Nuk e bëj nëse ata refuzojnë”.

Shumë prindër u bashkuan me temën dhe shumë panë një problem në kërkimin e lejes nga fëmijët përpara se të shprehnin kujdesin e tyre përmes përqafimeve ose puthjeve. Dhe ekspertët peshuan mbi këtë debat të nxehtë.

Ata mund të jenë të rinj, por leja e tyre është absolutisht e rëndësishme.

Ekspertët e shëndetit mendor, si dhe shumë prindër, janë të sigurt se është jetike që një fëmijë të ndihet rehat dhe i sigurt. Edhe nëse, ndonjëherë, arrihet duke e bërë një të rritur të ndihet i privuar.

Psikologja klinike Seema Hingoranny thotë: “Fëmijët, edhe në moshë të re, po mësojnë për idenë e pëlqimit. Pra, prindërit dhe të moshuarit duhet të kërkojnë leje nga fëmijët përpara se të shprehin fizikisht dashuri dhe nëse nuk janë rehat, duhet të tërhiqen”.

Seema beson se duke ndjekur këtë strategji, ju i mësoni fëmijët të kenë vetëbesim. Ata mësojnë për kufijtë personalë dhe ju thonë të respektoni të tyret kur pranoni çdo formë të “jo-së” së tyre.

Kërkimi i një fëmije për pëlqimin është një pjesë e ndërtimit të një marrëdhënieje të sigurt midis prindit dhe një fëmije.

Jessica MacNair, terapiste e licencuar nga Arlington, Virxhinia, e cila ka më shumë se 20 vjet përvojë, ndan mendimin e saj për këtë temë. Ajo tregoi 10 këshilla të cilat i ndihmojnë prindërit të krijojnë një marrëdhënie të sigurt me fëmijët e tyre. Midis tyre janë “mos përdorni kurrë ushqimin si shpërblim”, “mos komentoni kurrë për llojet e trupit” dhe “gjithmonë kërkoni pëlqimin përpara se të përqafoni fëmijën tuaj”.

Ajo shpjegoi këshillën e saj duke thënë: “Që ata të avokojnë për veten e tyre dhe të jenë të rritur, duhet të mësojnë se si të japin pëlqimin. Ta praktikosh këtë që në moshë të re është e rëndësishme, brezi i vjetër nuk e kishte këtë, kështu që ata nuk e kuptojnë se mund të thuash jo”.

Ajo shton, “Mund të ndihet si një refuzim fyes, por gjithmonë mbaj mend që ata nuk ju kanë borxh asgjë dhe duhet të jenë në gjendje të mbrojnë veten e tyre edhe nëse nuk është ajo që dëshironi”.

/GazetaSinjali/