image Pse librat qesharakë janë edhe më seriozët - Sinjali

COVID-19

Të infektuar

55.135

Të shëruar

48.572

Të vdekur

1.399

Pse librat qesharakë janë edhe më seriozët

news image

Një libër që na bën të qeshim, mund të jetë në mënyrë paradoksale, shpesh më i thellë dhe inteligjent, pra edhe më serioz.

Një trillim komik rrallëherë merret seriozisht, por kur shkrimtarët seriozë janë qesharakë, ajo anashkalohet, shkruan BBC, transmeton Gazeta Sinjali.

Ja disa shembuj:

Humori nuk është vetëm një shembull i inteligjencës, por edhe formë e inteligjencës

Megjithatë, në profilet e shkruara për Murdoch, vitin e kaluar, pak përmendej shkëlqimi i saj komik. Ky nuk është një fenomen i ri: në biografinë e saj të vitit 2001 për Murdoch, Peter J Conradi vuri në dukje se kritikët bashkëkohës ndonjëherë anashkalonin se sa qesharake ishte puna e saj.

Pse ndodh kjo?

Kjo duhet të jetë për shkak të inteligjencës së frikshme të Murdoch, statusit si filozofe-romanciere dhe madje edhe jetës të përditshme si një bohemë, ku ajo dhe burri i saj John Bayley jetuan si endacakë në një shtëpi në Oksford. Askush me aq mendje, kaq të shkëputur nga e përditshmja, kaq serioze, mund të jetë edhe qesharake.

Çfarë mund të jetë më e plotë ose çfarë mund të ketë vlerë më të madhe? – sesa tragjedia dhe komedia e ndërthurur?

Vepra më e mirë e Kurt Vonnegut ilustroi këtë qasje në libra të tij, si romani Holokausti Slaughterhouse-Five, tragjikomedia e tij Slapstick, ku flet për epideminë moderne të vetmisë dhe fabulën e tij maniake në fund të botës.

Emocionet e përziera

Komedia më e mirë ka nevojë për tragjedi, si element thelbësor për ta ndaluar atë të shkojë larg. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: