image Ndryshimet në sistemin riprodhues të grave lidhet me rrezikun më të lartë të diabetit dhe kolesterolit

Shëndeti

Ndryshimet në sistemin riprodhues të grave lidhet me rrezikun më të lartë të diabetit dhe kolesterolit

news image

Shëndeti metabolik – nivelet e glukozës në gjak, lipideve, presionit të gjakut dhe yndyrës trupore të një personi – mund të ndikohen nga mënyra e jetesës.

Ngjarjet e jetës mund të ndikojnë gjithashtu në rrezikun e një personi për sëmundje kronike metabolike, të tilla si diabeti i tipit 2 dhe kolesteroli i lartë, shkruan burimi Medical News Today.

Një rishikim ka arritur në përfundimin se për femrat, disa karakteristika të piketave riprodhuese – duke përfshirë pubertetin e hershëm, shtimin e tepërt të peshës gjatë shtatzënisë dhe simptomat e rënda të menopauzës – janë të lidhura me shëndetin e pafavorshëm metabolik.

Studiuesit sugjerojnë që mjekët duhet të jenë të vetëdijshëm për faktorët e rrezikut specifik të seksit kur vlerësojnë shëndetin metabolik të një personi.

Një person që është metabolikisht i shëndetshëm ka glukozë në gjak, lipide, presion të gjakut dhe një indeks të masës trupore (BMI) brenda kufijve të shëndetshëm.

Dikush që nuk është i shëndetshëm metabolikisht është në rrezik të sindromës metabolike, një grup kushtesh që rrisin gjasat për sëmundje koronare të zemrës, diabetin e tipit 2, goditje në tru dhe probleme të tjera shëndetësore. Në Shtetet e Bashkuara, rreth një në tre të rritur kanë sindromë metabolike.

Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut, rekomandon për të ruajtur shëndetin metabolik, për të ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe për të ulur gjasat e zhvillimit të diabetit të tipit 2 të ndiqet këto pika të mëposhtme:

– zgjedhja e ushqimeve të shëndetshme për zemrën, si frutat, perimet dhe drithërat e plota, dhe kufizimi i marrjes së yndyrave të ngopura, kripës së shtuar, sheqernave dhe alkoolit,

– duke synuar një peshë të shëndetshme,

– duke marrë aktivitet fizik të rregullt,

– menaxhimin e stresit dhe gjumë të mjaftueshëm,

– ndërprerja e duhanit.

Megjithatë, një rishikim i ri i provave ekzistuese ka sugjeruar se për gratë, jo vetëm stili i jetesës, por karakteristikat e momenteve të tyre riprodhuese mund të ndikojnë negativisht në rrezikun e tyre të mosfunksionimit metabolik, i cili mund të çojë në diabetin e tipit 2 dhe kolesterol të lartë.

Studiuesit që kryen rishikimin sugjerojnë se shqyrtimi për faktorët e rrezikut riprodhues, si fillimi i hershëm i menstruacioneve, sindroma e vezores policistike (PCOS), shtimi në peshë në shtatzëni dhe ashpërsia e simptomave të menopauzës, mund të jetë një hap fillestar për të ndihmuar në parandalimin ose trajtimin e këtyre sëmundjeve të metabolizmit.

Gjetjet e tyre shfaqen në “Cell Metabolism”, raporton Gazeta Shneta.

/GazetaSinjali/