image Ministri malazez: Presim detaje për “Ballkanin e Hapur”, ne mund të përfitojmë

Rajon

Ministri malazez: Presim detaje për “Ballkanin e Hapur”, ne mund të përfitojmë

news image

Ministri i Zhvillimit Ekonomik dhe Turizmit të Malit të Zi, Goran Gjuroviç, tha se nisma e Ballkanit të Hapur mund të jetë e dobishme për ekonominë dhe biznesin, por se qeveria ende nuk i di detajet e saj dhe se një vendim politik për anëtarësimin eventual të Malit të Zi do të merret vetëm nëse stimulon procesi i integrimit të shtetit në Bashkimin Evropian.

Ai tha për “Vijesti” se pret që një projekt-dokument të nënshkruhet nga anëtarët e Ballkanit të Hapur – Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe Serbia dhe se më pas do të dijë më shumë detaje të iniciativës, e cila në pamje të parë duket se do të mund ta përdorë qarkullimin e lirë të njerëzve dhe mallrave, shkruan Gazeta Sinjali.

Ballkani i Hapur është një ide që duhet ta shikojmë nga disa aspekte dhe kur bëhet fjalë për biznesin, ekonominë dhe përfitimet për qytetarët, ato mund të reflektohen në qarkullimin më të shpejtë të njerëzve, mallrave dhe shërbimeve. Kjo do të thotë që, për shembull, nëse një kompani dërgon mallra nga një shtet dhe bëhet inspektimi fitosanitar, nuk ka pse të përsëritet në kufi, sepse certifikata nga vendi i vendbanimit do të jetë e vlefshme edhe për të tjerët”, tha. ministri.

Ai shpjegon se ideja është që të reduktohet në minimum mbajtja e mallrave në kufi, sepse, siç shpjegoi ai, kjo do të jepte mundësinë e kalimit më të shpejtë:

Gjuroviq tha se ka pasur rastin të dëgjojë se Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe Serbia do të nënshkruajnë një marrëveshje në turizëm, në bazë të së cilës do t’u njihen licencat, ndër të tjera, guidave turistike. 

Një punëtor që do të regjistrohej në një zyrë pune në një shtet anëtar të Open Balkans, në një vend tjetër, nuk do të duhet të presë për një leje qëndrimi dhe një leje pune, shpjegoi ministri.

/GazetaSinjali/